DOBRILA – U njenu čast, a kroz podršku Ministarstva kulture Srbije, ovo veoma značajno izdanje Muzeja „Staro selo Sirogojno“ objavljeno je 2019. godine a govori o liku i delu ove izuzetne žene. Monografija na engleskom jeziku je izdata uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Izdanje na engleskom jeziku ima za cilj da se ova dirljiva priča prenese izvan granica Srbije, jer Dobrila Vasiljević – Smiljanić  je od 60–ih godina 20. veka do danas dala neizmeran doprinos ekonomskom osnaživanju žena u seoskim područjima Zlatibora razvojem domaće radinosti, ručno pletenih džempera čime je ustanovila jedan od najbolje organizovanih primera ženskog preduzetništva i stvorila modni brend koji je i danas prepoznatljiv.

Ambasador EU u Srbiji Emanuel Žiofre je rekao da se na ovaj način promoviše solidarnost, inkluzivnost i rodna ravopravnost, koje čine osnovna načela Evropske unije.

– Na ovaj način odajemo i počast jednoj posebnoj dami koja je inspirasala žene na ovim prostorima da pronađu snagu i hrabrost da deluju i svoje snove pretvore u javnost. Dobrilina priča nas je inspirisala da ustanovimo godišnju nagradu koja nosi njeno ime, rekao je Žiofre.

Sirogojno – „Pletiljama u čast“ (Foto: Grad Užice)

VD pomoćnika ministra za međunarodne odnose i evropske integracije u oblasti kulture Stanko Blagojević, je istakao da će Ministarstvo kulture nastaviti da pruža podršku na sve moguće načine, kako bi se nastavila promocija Sirogojna, kao jedne od najprepoznatljivijih slika Srbije, koje su postale deo istinskog nasleđa svuda u svetu.

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević, podsetila je da grad Užice godinama unazad, neguje i čuva dobru saradnju i odnose iz kojih proizilaze kvalitetni i dugoročno održivi projekti.

– Motiv današnjeg okupljanja je jedna izuzetna žena, koja je umeće pravljenja proizvoda od vune pretvorila u visoku modu, oživela Užički i Zlatiborski kraj, pretvorivši ih u centar mode i privrednu silu.

Dobrila Vasiljević Smiljanić bila je fascinirana susretima sa meštankama koje su, kako je govorila, imale čarobne ruke. Njena kreativnost, kao i dar za komunikaciju i organizaciju, plasirale su revije zimskih rukotvorina, ne samo u bivšoj Jugoslaviji, već i u celom svetu.

Ona nije samo učinila da rukotvorine pletilja nose mnoge svetski poznate žene, poput kraljice Elizabete i Sofije Loren, već je učinila da stotine žena iz užičkog i zlatiborskog kraja kraja rade, zarađuju i stvaraju istoriju,- kazala je u Sirogojnu užička gradonačelnica.

Po rečima Svetlane Ćaldović direktorke Muzeja na otvorenom „Staro selo“ Sirogojno, podrška i angažovanje su od velikog značaja za dalji razvoj kulture i umetnosti, kao i za promociju rodne ravnopravnosti. Ona je zahvalila svima koji su dali doprinos da se napiše i izda knjiga „Dobrila“ na engleskom jeziku.

Monografija „Dobrila“ Zorana Jeremića, na engleskom jeziku, je izdata uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Manifestacija je upotpunjena ekskluzivnim mini koncertom „Prelo – Kolo Prijateljstva“, nastupili su solisti Nacionalnog ansambla igara i pesama „Kolo“ i poznati srpski umetnici.

Manifestacija je deo programa „Era kulture“.

Staro selo „Sirogojno“ (Foto: N.T. Arhiva UM)

Pogledajte i druge tekstove iz kultureputopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -