Užičani na vrhu Olimpa – minulog vikenda planinari PD „Rujno“ osvojili najviše vrhove Grčke. Tokom jula njihovi planinari su osvojili Maglić, najviši vrh u Bosni i Hercegovini, poduhvat će ponoviti za dva dana, u sredu.

Grupa od osam planinara iz užičkog Planinarskog društva „Rujno“, minulog vikenda izvela uspešan uspon na najviši vrh Grčke, Olimp, na vrhove Mitikas 2914 mnv i Skala 2886 mnv.

Planinari užičkog Planinarskog društva „Rujno“ su akciju izveli u jednom danu, savladavši 1200 m uspona i 2220 m silaska, na stazi dužine 15 km.

Užičani na vrhu Olimpa i na Magliću

Grupa PD „Rujno“ koju je činilo 13 planinara tokom jula uspešno se popela na najviši vrh u Bosni i Hercegovini, Maglić 2386 mnv.

Uprokos lošem vremenu i teškim uslovima, planinari su uspeli u poduhvatu. Staza dalje vodi na vrh crnogorski Maglić pa ka Trnovačkom jezeru, duga je 14 km i ima 1000 metara uspona, rekao nam je Dejan Tomić iz PD „Rujno“, licincirani planinarski vodič Planinarskog saveza Srbije, koji je bio vodič u oba poduhvata. Zahvaljujući njemu i PD „Rujno“ imamo ove podatke i divne fotografije, a koji za ova dva poduhvata kaže: „Još jedan uspeh užičkog planinarstva i predstavljanja našeg grada i države u najboljem izdanju“.

Šta reći osim da je u pitanju vrstan podvig Planinarskog društva „Rujno“ iz Užica. Sve čestitke planinarima, da i dalje osvajaju najviše vrhove i organizuju lepe akcije u prirodi.

(Više fotografija sa oba planinarska poduhvata na FB stranici UžiceMedia).

Planinari PD „Rujno“ u akciji (Foto: Dejan Tomić PD „Rujno“)

Užičani na vrhu Olimpa, a koji su još vrhovi osvojeni?

Planinarsko društvo “Rujno“ je osnovano u Užicu, 1996. godine. Bavi se izvođenjem jednodnevnih i višednevnih planinarskih akcija i izleta, kako u okolini Užica, tako i u Srbiji i van granica zemlje.

Planinari PD „Rujno“ učestvuju i u svim događajima, kao takmičarskim, tako i kulturnim, koje su vezane za grad Užice.

Na svom sajtu kažu da su posebno ponosni na „deo aktivnosti koje se odnose na zaštitu i čuvanje prirode. Pomenute aktivnosti sprovodimo, kako sa odraslim članovima našeg društva, tako i sa decom školskog uzrasta, u gradskim i seoskim školama.

Bavimo se i obeležavanjem planinarskih staza u okolini grada , a i po pozivu drugih planinarskih društava iz zemlje i inostranstva, pomažemo svojim bogatim iskustvom i znanjem u obeležavanju i trasiranju novih staza.

Mnogo je akcija i ekspedeicija izvedeno za ovih 26 godina postojanja društva. Pomenućemo samo neke od osvojenih vrhova:

Akonkagva 6970m , Kilimandžaro 5898m, Monblan 4810m, Damavand 5640m, Elbrus 5643m, Ararat 5140 m, Gran Paradizo 4061 m, Erdžijas 3917 m, Kačkar 3550 m, Musala 2928 m, Triglav 2864 m i mnogi drugi vrhovi.“

Društvo svoje akcije izvodi svakog vikenda tokom godine, bez obzira na vremenske uslove. Akcije vode iskusni vodiči, koji pre svega vode računa o bezbednosti svakog učesnika akcije.

Sastanak članova planinarskog društva je svake srede u MZ Centar u 17:00 časova gde se članovi društva upoznaju sa akcijama koje su bile izvedene, kao i o budućim akcijama.

Planinari iz Užica osvajaju najviše vrhove (Foto: Dejan Tomić PD „Rujno“)

Hroniku kovid -19 tokom avgusta možete pogledati na UžiceMedia.

Aktuelni podaci o kovidu za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Najvažnije servisne informacije tokom avgusta možete pogledati OVDE

- Advertisement -