Tri zime“ najbolja predstava 26. pozorišnog festivala, koji su Užičani pratili prethodnih sedam dana, a na osnovu odluke sručnog žirija.

Ardalion za najbolju predstavu dodeljen je Pozorištu „Promena“ iz Novog Sada za predstavu „Tri zime“ po tekstu Tene Štivičić, u režiji Jasne Djuričić.

„Vrhunska energija mladih glumaca, umeće oblikovanja karaktera, izgradjen stav prema relevantnoj temi koja je odlično korespodnirala sa gledalištem“, navedeno je u obrazloženju žirija.

Ardalion za najbolju režiju pripala je Egonu Savinu ”Pučina”, po tekstu Branislava Nušića u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda.

„Sigurnom rediteljskom rukom i odličnim poznavanjem Nušićevog opusa Egon Savin je i ovoga puta pokazao da svakom delu pristupa istraživački i sa suptilnim odnosom prema psihologiji likova čini Nušićev tekst bliskim savremenoj publici“, stoji u obrazloženju stručnog žirija.

Tri zime“ najbolja predstava, nagrada za žensku ulogu Hani Selimović 

Ardalion za najbolju žensku ulogu pripala je Hani Selimović za ulogu Eve u predstavi ”64”, po tekstu Tene Štivičić, u režiji Alise Stojanović, u produkciji Pozorišta Atelje 212 iz Beograda.

Ardalion Hani Selimović, za najbolju žensku ulogu, Predstava “64” (Foto: Narodno pozorište Užice)

„Senzibilnom, preciznom, eruptivnom snagom igre Hana Selimović nosi predstavu ”64” namećući vrhunski ritam i punu glumačku izražajnost tekstu Tene Štivičić „, – navedeno je u obrazloženju žirija.

Ardalion za najbolju mušku ulogu pripala je Nenadu Jezdiću za ulogu Vladimira Nedeljkovića u predstavi ”Pučina”, JDP.

„Snažnim glumačkim promišljanjem nijansi Jezdić uspeva da izrazi psihološku kompleksnost lika Vladimira Nedeljkovića, koji je u suštini žrtva i sopstvene ambicije i manipulacije okoline“, – naveo je žiri.

 Ardalion za najbolju scenografiju pripala je Darku Nedeljkoviću za scenografiju u predstavi ”64”.

„Svedenim, jasnim i snažnim scenografskim sredstvima Darko Nedeljković je uspostavio prostor igre visokog potencijala i delikatne likovnosti koja je u potpunoj saglasnosti sa svim ostalim komponentama predstave“, – stoji u obrazloženju žirija.

Ardalion za najbolju kostimografiju pripala je Lani Cvijanović za kostimografiju u predstavi ”Pučina”.

„Promišljenom stilizacijom Lana Cvijanović je postigla čistotu linije kostima i punu izražajnost kojom značajno doprinosi celini predstave“, – iz obrazloženja stručnog žirija.

Ardalion Nenadu Jezdiću, za najbolju mušku ulogu, u predstavi “Pučina” (Foto: Narodno pozorište Užice)

Ardalion za epizodnu ulogu pripala je Branislavu Zeremskom za ulogu Olivera u predstavi ”64”.

„Lucidno promišljajući reski način odbrane zastarelih stavova lika namćorastog oca, Zeremski postiže visoku razinu i komike i realizma čime budi kod publike osećaj topline i nežnosti“, – obrazložio je žiri dodelu ove nagrade.

Tri zime“ najbolja predstava i dobitnik Nagrade Politike „Avdo Mujčinović“

Ardalion za najboljeg mladog glumca i Nagrada Politike „Avdo Mujčinović“ pripala je ansamblu predstave”Tri zime”.

„Vrhunskom energijom i zajedništvom igre ansambl predstave je postigao snažnu i direktnu razmenu energije sa publikom koja je puna ččetiri sata disala sa njima,“ – stoji u  obrazloženju stručnog žirija JPF.

Specijalna Nagrada Ardalion dodeljena je Marku Đokiću za dizajn svetla u predstavi ”64”.

„Znalačkim postupkom Đokić svetlom ostvaruje dinamičnu dramaturgiju prostora čime postiže novu dimenziju u strukturi predstave“, – naveo je žiri.

Stručni žiri 26. Jugoslovenskog pozorišnog festivala radio je u sastavu:

Vida Ognjenović – predsednica žirija

članovi su bili: Daria Harjaček, Radivoje Dinulović, Maja Mrđenović i Edvin Liverić.

Više detalja o Jugoslovenskom pozorišnom festivalu, nagradama i nagrađenima u BILTENU broj 6, zatim u BILTENU broj 7 i BILTENU broj 8.

Hroniku kovid – 19 tokom novembra možete videti na UžiceMedia.

Hroniku kovid – 19 tokom oktobra možete videti na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Pozivamo vas da učestvujete u našoj anketi, kako bi videli šta očekujete od medija i koje teme vas interesuju.

- Advertisement -