Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Užice broj pacijenata obolelih od respiratornih infekcija je u stalnom porastu. Na područlju Zlatiborskog okruga od 20. do 26. januara, lekarima se javilo 840 pacijenata sa oboljenjima sličnim gripu, dok je protekle sedmice taj broj porastao na 1814.

Najveći broj obolelih je uzrasta od 5 do 14 godina. Kako bi se sprečilo širenje infekcije iz Zavoda za javno zdravlje preporučuju opšte mere prevencije koje se odnose na izbegavanje bliskih kontakata sa obolelim osobama, higijenu disajnih puteva, provetravanje prostorija, izbegavanje boravka u zatvorenim prostorijama.

Inače, prema podacima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, virus je iz ove nedelje prešao iz niskog u srednji nivo aktivnosti, a za za samo jednu sedmicu prijavljeno je 14.000 osoba sa simptomima oboljenja sličnih gripu, što je dvostruko više nego prethodne sedmice.

Prema pisanju „Večernjih novosti“, trend porasta broja pacijenata beleži se u svim regionima zemlje, ali se zbog raspusta iduće sedmice očekuje smanjenje ili bar stagnacija u broju prijavljenih slučajeva.

U Beogradu je za nedelju dana registrovano 1.707 pacijenata sa simptomima sličnim gripu, a epidemiološki prag je hiljadu slučajeva nedeljno.

Epidemiološka situacija u Srbiji slčna je kao i u većem delu Evrope gde su u opticaju tri tipa virusa – tib B „vitorija“ i dva tipa A – H1N1 i H3N2, a svi se nalaze u sastavu ovogodišnje vakcine, navode „Večernje novosti“.

Do sada su prijavljena 352 slučaja teške respiratorne infekcije koja je zahteva hospitalizaciju, potvrđeno je u Institutu „Batut“.

Beogradska štampa piše da je prva žrtva ovogodišnjeg sezonskog gripa u Braničevskom okrugu – jedan pacijent (62) iz Požarevca.

Po preporuci Zavoda za javno zdravlje Užice, od kraja januara, zabranjene su posete pacijentima u Opštoj bolnici Užice. Zabrana će biti na snazi sve do poboljšanja epidemiolopke situacije.

- Advertisement -