Dojave o bombama su stigle u više gradova Srbije među kojima je i užički kraj, u škole u Užicu, Kosjeriću, Požegi, Arilju, Priboju, Novoj Varoši, Bajinoj Bašti. 

Dojave o podmetnutoj eksplozivnoj napravi dobilo je više škola širom Srbije sa područja školskih uprava Užice, Valjevo, Kraljevo, Beograd, Kosovska Mitrovica, Niš, Požarevac, Zaječar, Jagodina, Čačak, Kruševac, Zrenjanin.

Dojave o bombama jutros su stigle na adrese svih užičkih srednjih škola, i Osnovne škole “Bogosav Janković” u Kremnima. Po dojavama deca su napustila škole, ekipe policije su izašle na teren.

U užičkom kraju dojavu o bombi primila je i OŠ “Stevan Čolović” u Arilju, OŠ “Ratko Jovanović” u Kruščici, OŠ “Jezdimir Tripković” u Latvici i OŠ “Svetolik Lazarević” u Brekovu.

U Kosjeriću – dojava o bombi stigla je u OŠ “Jordan Đukanović Varda” i u OŠ “Mito Igumanović”, u Požegi u dve osnovne škole “Petar Leković” i “Emilija Ostojić”.

Dojave o bombama stigle su u više od 40 škola u Zlatiborskom okrugu.

„Prema ranije utvrđenoj proceduri, objekti su evakuisani, a učenici će biti vraćeni na nastavu kada ekipe MUP-a pregledaju objekte i kada se utvrdi da je bezbedno.

O načinu organizovanja časova i povratku na neposrednu nastavu, škole obaveštavaju učenike i njihove roditelje putem redovnih kanala komunikacije“, saopšteno je iz Ministarstva prosvete i tehnološkog razvoja Srbije.

U dojavi upućenoj jednoj užičkoj srednjoj školi piše na ćirilici:

„Eksplozivna naprava postavljena u školi. Nećemo se sakriti. Ubistva će biti potrebna. Mi ćemo ubiti. Biće potrebno uništenje. Uništićemo. Iskreno nam je žao što će nevini stradati. Nema drugog načina. Srušićemo srpsku vladu. Naše oči su uprte u predsednika Srbije i njegovu pratnju. UBIĆEMO SVE“.

Sve dojave o postavljenim eksplozivnim napravama u školama u Užicu i Zlatiborskom okrugu bile su lažne.

Dojave o bombama u ostalim mestima Srbije

Dojave o bombama pored škola dobijali su i roditelji uz poruku da decu ne dovode u školu.

Kada su drugi gradovi Srbije u pitanju, dojave o bombama stigle su u škole u Valjevu, Kraljevu, Beogradu, Kosovskoj Mitrovici, Nišu, Požarevcu, Zaječaru, Jagodini, Čačaku, Kruševacu, Zrenjaninu.

Oko deset novopazarskih osnovnih škola dobilo je jutros dojavu o postavljenoj bombi. Direktori i razredne starešine obavestili su roditelje porukama i telefonskim pozivima da decu ne šalju u školu dok ne bude završena provera dojava.

Kontradiverzioni pregledi su u toku. Proverom je utvrđeno da je dojava o podmetanju bombe u OŠ “Bratstvo” bila lažna, tako da će učenici u prvoj smeni imati onlajn nastavu, dok će oni koji pohađaju u međusmeni i drugoj smeni imati redovnu nastavu u školi.

U 17 od 27 osnovnih škola u Kolubarskom okrugu jutros su stigli preteći mejlovi o postavljenim bombama, pišu mediji.

Mejlovi su stigli, kako javlja reporter RTS-a, i na adrese škola koje se ne koriste odavno (škole su menjale svoje adrese tokom godina).

Hroniku kovid – 19 tokom maja i juna možete pogledati na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Najvažnije servisne informacije tokom juna možete pogledati OVDE.

- Advertisement -