Nedelja urbane kulture i humanitarni koncert: Iskaz, Volt Pop, Hadži Prodane duše, na programu je večeras, a potom slede i drugi kulturni događaji koje ne treba propustiti.

Završni program manifestacije Nedelja urbane kulture

Nedelja urbane kulture, koji je prethodnih dana održan u Gradskom kulturnom centru, večeras će biti  humanitarni koncert na kome učestvuju beogradski crossover bend Iskaz uz podršku lokalnih rock sastava Volt Pop I Hadži prodane duše, inače pobednike jubilarne 50.Gitarijade u Zaječaru.

Ulaznice za ovaj koncert mogu se kupiti po ceni od 300 dinara, a koncert će biti održan u klubu GKC-a u petak, 17. juna sa početkom od 21:00 čas.

21. jun

Dani evropskog filma: “Kad je Italija jela u crno-belom”

U nastavku programa Dani evropskog filma, u Gradskom kulturnom centru u utorak, 21. juna, od 20:00 časova biće priređena projekcija italijanskog filma “Nije me briga”.

Kako su se koncepti ishrane, kuvanja, ljubaznosti promenili u poslednjih 90 godina i kolika je incidencija energije tzv. „Bel Paese“ u ovim promenama „dobre hrane“? Šta se zaista promenilo u navikama i običajima Italijana, na njihovoj trpezi i u kvalitetu njihovog života? Sve ovo pokušavamo da ispričamo na ovom dobro dokumentovanom i prijatnom putovanju između tradicionalnih recepata regionalne kuhinje, kroz crno-bele slike iz Arhive Istituto Luce.

Ukusno putovanje između jela, kuhinja, svedočenja i smešne priče ličnosti iz zabave i kulture. Kako dobra ishrana proizvodi dobru energiju? Da li druženje pomaže formiranju međugeneracijskog pakta? Jednostavan čin jedenja hrane i dalje predstavlja trenutak emancipacije društva? Jesti sam je loše? Šta znači obrazovanje o ishrani? Večera je i dalje važan trenutak porodičnog obrazovanja? Crno-bele slike društva koje je u ratnoj gladi bilo sposobno da nađe sreću da deli ono malo hrane na raspolaganju, aktuelne su i danas, tokom najvažnije posleratne krize?

Ovo su neka od pitanja na koja želimo da odgovorimo. Ovaj dokumentarac, uprkos ovim pitanjima, nije sociološko istraživanje, u namerama, već crno-belo istraživanje sa ljubavlju o receptima za dobar život.

22. jun

Festival Slobodna zona projekcija: Bez kajanja

16. filmski karavan festivala Slobodna zona nastavlja se u ustaljenom terminu od 20:00 časova, u sredu 22. juna publika će moći da pogleda projekciju ‘’Bez kajanja ’’, reditelja Šarifa Korvera. Za sve zainteresovane, ulaz na projekciju je slobodan.

Priča prati holandske mirnodopske trupe koje imaju zadatak da sprovode mirovnu misiju na Bliskom istoku. Posle iznenadnog nestanka njihovog komandanta, tri mlada vojnika ostaju sami da čuvaju vojno vozilo na napuštenom planinskom putu. Zbog situacije u kojoj su se našli i nepodnošljive vrućine u pustinji, oni sve više gube dodir sa realnošću. Susret sa lokalnim 14- godišnjim pastirom čiju kozu slučajno ubijaju eskalira u borbu koja će zauvek obeležiti njihove živote.

Šarif Korver je rođen 1982. godine u Karakasu u Venecueli. On je režiser i pisac, poznat po filmovima Feniks (2018) , Infiltrant (2014) i Bez kajanja (2021).

1. jul

Koncert benda Kanda kodža i Nebojša

Posle bezbroj koncerata, osam albuma, jedne kompilacije i dva koncertna izdanja, a na krilima novog singla Beton sa predstojeće ploče, Kanda kodža i Nebojša će u sklopu turneje kojom obeležavaju 30 godina na sceni, održati koncert u Gradskom kulturnom centru u Užicu u petak, 1. jula 2022. godine. sa početkom u 21:00  čas. Karte, po pretprodajnoj ceni od 800 dinara uskoro će biti puštene u prodaju u klubu GKC-a.

Bilo je to tokom prvih meseci 1990., četiri srednjoškolca su se okupila oko zamisli da oforme bend. Uticaji su bili raznovrsni, vladanje instrumentima prilično za taj uzrast, a radost zajedničkog muziciranja vidljiva od prvog nastupa sredinom te godine. Pomenuta radost se manifestovala na čestim klupskim nastupima tokom prve polovine te dekade, da bi se od sredine devedesetih ona sve više realizovala i u studijskim uslovima – usledila su izdanja, turneje, šira afirmacija koliko su to prilike i neprilike dozvoljavale, personalne promene, dolasci, odlasci, prekidi stvarnosti, pa prekidi ponovo.

 Hroniku kovid – 19 tokom maja i juna možete pogledati na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Najvažnije servisne informacije tokom juna možete pogledati OVDE.

- Advertisement -