Vakcine su preporučene i odobrene za primenu kod devojčica i dečaka uzrasta od 9 godina, pre prvih seksualnih odnosa, a prvenstveno dece sedmih razreda osnovnih škola, starosti od 12 godina, tokom sprovođenja sistematskih pregleda.

Zavodu za javno zdravlje Užice distribuirano je 185 doza Gardasil 9 devetovalentne HPV9 vakcine protiv humanog papiloma virusa – devet tipova(6,11,16,18,31,33,45,52,58).  Distribucija domovima zdravlja na području Zlatiborskog  okruga obavlja se prema ranije iskazanim potrebama.

„Ova vakcina je preporučena (za razliku od redovne obavezne vakcinacije) i odobrena je  za primenu kod devojčica i dečaka uzrasta od devet (9) godina, pre prvih seksualnih odnosa, a prvenstveno dece sedmih razreda, dvanaest (12) godina, učenika osnovnih škola, tokom sprovođenja sistematskih pregleda, kao i u skladu sa odobrenim sažetkom karakteristika leka i starijim uzrastima kao i seksualno aktivnim osobama.

Primenom vakcine sprečava se infekcija specifičnim tipovima humanog papiloma  virusa ( HPV) a samim tim se i prevenira  premaligne  i maligne  lezije cerviksa i drugih genitalnih regija.

Vakcinacija se obavlja u dve doze, deci od 9 do 14 godina, u razmaku od 6 meseci a od 15 i više godina u tri doze po šemi 0,2,6 meseci“, navedeno je u informaciji Zavoda za javno zdravlje Užice.

Vakcine HPV

Važno je primiti HPV vakcinu, kažu stručnjaci, jer „jedan od najčešćih oblika karcinoma među ženama, rak grlića materice svake godine odnese oko 600 života. Još oko 1.500 žena oboli, pa se Srbija nalazi u evropskom vrhu i po obolevanju i po umiranju od ove bolesti.

Stručnjaci se slažu da je razlog velikog umiranja od ove vrste tumora to što se bolest na vreme ne otkriva. Iz Instituta za javno zdravlje Batut ranije su stizale procene da manje od deset odsto žena odlazi na godišnje preventivne ginekološke preglede, gde bi se ovaj tumor mogao otkriti.

Na drugoj strani ovo nije ni bolest koja se ne može izbeći. Jedan broj zemlja uključujući i susede Srbije poput Slovenije, skoro ju je iskorenio između ostalog i uz pomoć vakcine protiv humanog papiloma virusa (HPV), koji je jedan od najčešćih izazivača raka grlića materice.“

Zato se vakcina i preporučuje za sve od 12. do 14. godine pre prvih seksualnih odnosa, pojasnila je ginekološkinja za list „Danas“.

Dom zdravlja Užice (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Hroniku kovid – 19 tokom maja i juna možete pogledati na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Najvažnije servisne informacije tokom juna možete pogledati OVDE.

- Advertisement -