Detalji u kuhinji su važni, jer će je ulepšati, a da o njima niste ni razmišljali. Kada dođe trenutak za uređenje kuhinje, inspiraciju za dizajniranje obično tražimo na internetu, blogovima, Pinterestu, časopisima o uređenju enterijera.

Dizajneri kuhinja nam uglavnom daju svoje sugestije i korisne predloge, ali neki od detalja koji kuhinji daju dušu se često zanemaruju. To može biti mešavina materijala, izbalansirana paleta boja, dekoracija ili neka pametna rešenja za koja se čini da samo profesionalcima uspevaju.

Bilo da pravite svoju kuhinju ispočetka ili želite da već postojećoj kuhinji date novi sjaj, evo nekih predloga detalja koji će je ulepšati.

Ulepšajte kuhinjske elemente

Kuhinjski elementi, bilo podni ili viseći, zauzimaju najviše prostora u kuhinji i prvo je što vidimo kada u nju uđemo.

Jedan jednostavan i lak način da ulepšate fioke i ormariće je da zamenite ručice za nameštaj onima koje su hromirane ili su mat crne, a ukoliko ste smeliji i razigraniji, eksperimentišite sa bojama i materijalima. Pronalaženje jedinstvenih kuhinjskih ručica za elemente može izgledati kao težak zadatak, a ako želite da postignete luksuzan izgled, onda je najbolje držati se istog stila i završne obrade. Rustične ručice za nameštaj možete pronaći i na oglasima za prodaju polovnog nameštaja i tako dobiti elegantan i umetnički momenat kuhinjskih elemenata.

Da biste uneli osećaj otvorenosti u svoj kuhinjski prostor, zamenite postojeća vrata ormarića staklenim, a ako vam budžet to dozvoljava, možete ih ulepšati i staklenim policama. Od prozirnih preko matiranih do deko –  postoji mnogo opcija za izbor, a detalji u kuhinji puno znače.

Moderna kuhinja Foto: Pixabay

Zamenite sudoperu

Možda vam deluje kao nepotreban trošak, ali potpuno nova kuhinjski sudopera može dramatično poboljšati izgled čitave kuhinje. Ona je samo mali završni dodir koji svojim izgledom može imati veliki uticaj na ostatak prostorije.

Sudopere od nerđajućeg čelika, kao i granitne sudopere su trenutno vrlo moderne, dok keramičke sudopere daju tradicionalniji izgled kuhinji. Koji god materijal da izaberete, razmišljajte i o tome da sudopera prvenstveno treba da bude funkcionalna, jer u njoj obavljate mnogo toga – od pranja namirnica i posuđa, do pripreme hrane.

Dizajnirane slavine takođe mogu biti lep dodatak koji će zaokružiti priču, a danas u ponudi imate različite boje, stilove i materijale, od zlatnih do crnih.

Detalji u kuhinji: Dodajte policu za piće

Kada planiramo kuhinju, najmanje nam pada na pamet kako organizovati flaše za piće, ulja i kuhinjske potrepštine koje se flaširaju, pa tako obično završe zauzimajući mesto na frižideru ili u kuhinjskom elementu koji bi trebalo da posluži za nešto drugo. Zato u novoj, ali i već postojećoj kuhinji, divan dekorativni element može biti upravo polica za piće koju možete uklopiti u stil kuhinjskih elemenata.

U ponudi proizvođača nameštaja već možete naći gotova rešenja za odlaganje flaširanih namirnica, ali za luksuzan izgled i „wow“ efekat fantastičan izbor su Candy vinske vitrine u svim dimenzijama.

Dekoracija koja kuhinju diže na viši nivo

Jedan od posebno ekonomičih načina da podignete na viši nivo svaki kuhinjski prostor je da dodate razigranu dekoraciju. Dekorativne biljke i cvetni aranžmani stvaraju organski i prirodan osećaj, a stakleno posuđe, vaze i tegle na otvorenim policama ili prozorskim daskama će utopliti prostor. Ne zaboravite na prazne kuhinjske zidove koje ćete ukrasiti uramljenim posterima, bakinim i maminim receptima, umetničkim radovima ili čak dekorativnim tanjirima različitih boja koje lako možete zakačiti na zid.

Otvorene police na zidovima su 2 u 1 rešenje, budući da vam daju ekstra prostor za odlaganje začina, ali i mesta za saksije sa začinskim biljem, knjige recepata ili fotografija. Svi ovi naizgled sitni dodaci utopljavaju kuhinju i mogu da podignu raspoloženje dok boravite u njoj.

Detalji u kuhinji: Pronađite rustični element kao dodatak

Ukoliko u kuhinji nemate previše prostora, pronađite stari tepih ili ćilim i utoplite prostor na ovaj način. Današnji izbor i trend su uglavnom čisto bele kuhinje, pa će tako vesele boje starog tepiha dati potpuno novu dimenziju stila.

Ukoliko pak imate prostora za kuhinjsko ostrvo ili komodu, nemojte trošiti veliki novac za izradu po meri, jer nekada samo ovaj element može koštati kao čitava kuhinja. Umesto toga, pronađite staru komodu na oglasima (ili se raspitajte kod rodbine) i sredite je uz pomoć šmirgle i malo boje. Na primer, tople boje kao što su žuta, narandžasta i crvena mogu izazvati osećaj sreće i topline. Pastelno zelena, siva i svetlije nijanse plave, pretvoriće kuhinju u mesto za druženje i zabavu dok spremate nešto ukusno. Unesite toplinu i radost samo jednim elementom i brzo ćete videti veliku promenu.

I ne zaboravite: Tajna svake lepo osmišljene i uređene kuhinje je dobra organizacija. Uzmite u obzir vaše potrebe za prostorom u početnim fazama planiranja u skladu sa tim koliko često kuvate, organizujete kućne proslave i imate goste. Lepa kuhinja je funkcionalna kuhinja.

Naslovna foto: Pixabay

Autorka teksta: Srbijanka Stanković

Važno je da zidovi u stanu budu lepi (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Hroniku kovid – 19 tokom septembra možete pogledati na Užicemedia.

Aktuelni podaci o kovidu za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Najvažnije servisne informacije tokom septembra možete pogledati OVDE

- Advertisement -