Sveta Marina –Ognjena Marija se svrstava u poštovane praznike u narodu, posebno među ženama, na današnji dan ništa se ne radi.Kao i praznici svetiteljki koji za njom slede, Blaga Marija i Trnova Petka, ni Ognjena Marija u crkvenom kalendaru nema crveno slovo, ali se obeležava i kao krsna slava u Srba.

Sveta mučenica Marina, Ognjena Marija, bila je rodom iz Antihije. Krstila se u 12. godini i rano je ostala bez majke, a otac ju je, kada je saznao da je hrišćanka, oterao od kuće.

Zbog vere u Isusa Hrista stradala je u vreme cara Dioklecijana. Na putu iz Antiohije ona je srela eparha Olimvrija koji je pošao da goni hrišćane. Pošto je odbila ponuđeni brak i zbog njene vere u Gospoda Isusa Hrista, gnevni eparh naredi da je izlože najgorim mukama.

Prema narodnom verovanju, Sveta Marina pali i kažnjava ognjem i kao Sveti Ilija koji kažnjava gromom ona spada u „ognjevite“ svece. Običaj je da se na ovaj praznik, kada zbog velike vrućine „gori nebo i zemlja“, ne rade nikakvi poslovi.

Dan Svete mučenice Marina, u narodu poznatije kao Ognjena Marija smatra se veoma poštovanim praznikom posebno među ženama, te je običaj da se tog dana nipošto ne rade ručni radovi niti posluje u polju. Tog dana kućni poslovi svedeni su na minimum.

Crkva Ružica na Kalemegdanu (Foto:N.T. UžiceMedia)

Sveta Marina, Ognjena Marija –Narodni običaji

U crkvenom kalendaru, 30. jul nije obeležen „crvenim slovom“, ali žene toga dana odbijaju da „zadenu“ i iglu u konac iz strahopoštovanja prema ovom prazniku Prema narodnom verovanju, Sveta Marina pali i kažnjava ognjem i kao Sveti Ilija koji kažnjava gromom, ona spada u „ognjevite“ svece.

Postoji predanje koje kaže da sveta mučenica Marina pali i kažnjava ognjemzato je u narodu poznata kao Ognjena Marija.

Ako na dan Ognjene Marije, sevaju munje i čuje se grmljavina, to se smatra lošim znakom, i velikom kaznom. Smatra se da ova svetiteljka dobro zna ko je grešan, pa taj dan svi dobijaju po zasluzi.

Među pravoslavcima Ognjena Marija (koja, inače, u narodnoj tradiciji slovi kao sestra Gromovnika Ilije i Svetog Pantelije) izaziva posebno strahopoštovanje.

Toga dana (30. jula po novom, odnosno 17. po starom kalendaru) niko ne radi jer se smatra da je toga dana svaki posao netaličan i grešan, da svako ko toga dana prekrši volju božju, ne može očekivati milost njegovu.

Ognjenu kao i Blagu Mariju neke pravoslavne porodice obeležavaju kao krsnu slavu.

Mošti ove svetiteljke počivaju u manastiru Svete Marine u Albaniji, na planini Longa iznad Ohridskog jezera. Jedna ruka svetice čuva se u svetogorskom manastiru Vatoped. Ostatak moštiju nalazi se u manastiru iznad Ohridskog jezera. Njene čudotvorne i svete mošti, koje posećuju i pravoslavni i muslimani.

Manastir Žiča (Foto: Nada Tošić UžiceMedia)

Hroniku kovid – 19 tokom jula možete pogledati na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Najvažnije servisne informacije tokom jula možete pogledati OVDE.

- Advertisement -