Domaćinstvo Dabovića iz Sirogojna nastavlja tradiciju domaće „recepture“ u pravljenju džemova, slatka, sokova, kupinovog vina, kolačića od šljiva… Ukus i miris šumskih plodova i drugog voća spakovan je u tegle i flaše za sve ljubitelje zdrave hrane. U ponudi su poslastice od šumskih jagoda, borovnica, malina, kupina, aronije, drenjina, borovih izdanaka i šljiva.

Ana Dabović živi u Sirogojnu i sa pravljenjem proizvoda od voća počela je devedesetih godina, a od 2017. godine domaćinstvo Dabovića registrovalo je i radnju.

Ana Dabović iz Sirogojna

To nam je bilo važno da bismo osim kod kuće proizvode mogli da prodajemo Muzeju „Staro selo“ u Sirogojnu i prodavnicama u okolnim selima, – kaže Ana.

Sa ljudima koji kod njih dolaze iz različitih krajeva Srbije, Italije, Slovenije i drugih zemalja vremenom su se sprijateljili. Njihovo domaćinstvo posećuju kada borave na Zlatiboru, Sirogojnu ili okolnim mestima.

Sve radimo u kućnim uslovima, a u podrumu skladištimo gotove proizvode. Izdvojila bih da ono što mi u kući koristimo to i prodajemo. Kada nam naruče tada i pakujemo. Kada nam kupci dođu kući prvo probaju, pa pored kupovine dobiju i poklon. Zadovoljni se vraćaju i dolaze često po nove količine. Slatke „voćne ukuse“ često kupuju kao suvenire i za poklone.

Pored ovog posla Ana kaže da imaju maline, baštu, livade, ovce… Šumsko voće beru, ali i otkupljuju po potrebi. Pored drugih poslova u domaćinstvu svaki slobodan trenutak koristi za pripremu i kuvanje voća.

Svi proizvodi su ručno rađeni i bez konzervansa. A što se gajenja u bašti tiče to je skoro organska proizvodnja. Jedini problem je što ne mogu da žive samo od jednog proizvoda nego moraju da rade i druge poslove.

Mlađi članovi porodice ćerka i snaha pomažu kod pakovanja, ali još uvek samo ona kuva.

Nisam sigurna da će one nastaviti to da rade, ali nikad se ne zna. Lično bih volela, jer nemam ništa drugo osim šerpi da im ostavim, – kaže kroz šalu Ana.

Koliko voli to što radi vremenom joj je postalo pravo uživanje. Novac nije uvek presudan, važno je da vas neki posao ispunjava. Lagano, na miru, bez žurbe a lepo svima. Zato je ponosna na podrum u kome je sve složeno i poređano „pod konac“.

Ana je odrasla u porodici gde se stalno spremalo, a njene baka i mama bile su pravi majstori za pravljenje džemova i slatka. Seća se kako je danima gledala sušenje kolača od šljive na listu od kupusa.

Kolačići od šljiva po starom receptu (Foto: UM)

Otkriva recept kako je njena mama spremala i kaže da je ustvari kuvala džem od šljiva madžarki u koji je dodavala malo brašna. Zatim je to stavljala na kupusne listove i to se sušilo danima.

I danas ih Ana isto tako priprema veoma tražene kolačiće od šljiva. Kod ostalih recepata nešto je malo promenila, a pre svega kod pripremanja proizvoda od maline.

U ovom poslu pomaže joj i suprug Stojan jer im je najvažnije da svi kupci budu zadovoljni i da ponovo dođu u Sirogojno i na Zlatibor, a to znači i kod njih kući.

Zato je prednost očuvanja starih zanata u ovom kraju da drugima ponude nešto svoje i originalno, proverenog ukusa.

- Advertisement -