Gudurić smatra da su novinari svesni ukoliko napišu nešto „loše“ o lokalnim političarima ili privrednicima, da ih nema ko zaštiti. Stanje u lokalnim medijam prema njenoj oceni je prilično teško, a preživljavaju i opstaju samo „zahvaljujući entuzijazmu zaposlenih“, koga je sve manje. A o tome koliko je važno da lokalni mediji opstanu nakon katastrofalne privatizacije odgovara:

– Jako je važno da postoje lokalni mediji, „jer imaju ogroman značaj za informisanje građana ali nikad nije bio gori položaj u kome se nalaze, a koji iapk nekako uspevaju da prežive. Tačnije, lokalni mediji bez obzira na značaj opstaju zahvaljujući entuzijazmu zaposlenih. Ali i mora se priznati da je entuzijazma sve manje!

UM Koji su preduslovi da lokalni mediji budu profesionalni?

– Glavni preduslov je ekonomska održivost medija. Jer ako nema toga, ako novinari nemaju adekvatnu nadokandu za svoj rad, posao se „otaljava“, ide se ka liniji nezameranja sa lokalnim moćnicima. Jer, novinari su svesni ukoliko napišu nešto „loše“ o  lokalnim političarima ili privrednicima, da ih nema ko zaštiti. Takođe, bez obzira na stalno potenciranje kako strukovana udruženja  stoje iza novinara, u većini slučajeva to je nedovoljno. Jer, zaštita se najčešće svodi na puka saopštenja ili u sporadičnim slučajevima na pravnu pomoć.    

UM Retko se beleži da lokalni mediji krše Kodeks novinara Srbije, znači li to da teže ka profesionalizmu, ili se ne bave temama kojima se najčešće krši Kodeks?

– Najčešće se ne bave temama koje bi mogle uzdrmati javnost zbog ekonomske nesigurnosti. A Kodeks se krši i u lokalnim medijima ali često prođe i neprimećen.

UM Koliko ekonomska nestabilnost u lokalnim medijima utiče na njihovu profesionalnost?

– Mnogo utiče. Niko neće da se bavi istraživačkim novinarstvom koga skoro da više nema u Srbiji, a u lokalnim medijima nikako, jer se radi za minimalac, a radno vreme je devet pa i 10 sati.

Sa jedne od dodele nagrada (Foto: Privatna arhiva)

UM Jedan od velikih problema u srpskim lokalnim medijima jeste kadar, što je posledica jako malih zarada u lokalnim medijima. Može li takva situacija izazvati dalje gašenje lokalnih medija?

– Novinarstvom se poslednjih godina bave svi. Nekako je postalo nepisano pravilo da novinar može da bude svako, pa ako nemaš  drugi posao možeš da budeš novinar. Sve je manje obrazovanih novinara, sve više posebno na lokalu, „političkih“ novinara, novinara koji podržavaju određenu političku opciju, a takvi su im i tekstovi gde se jasno vidi kome pripadaju. Da li medij koji ima loš kadar može očekivati gašenje. Može, posebno kada su štampani mediji u pitanju. Možda je malo drugačija situacija kada je u pitanju Radio jer neprofesionalizam se lako prikrije dobrom muzikom, a tu će doći i oglašivači. I eto tavorenja koje može trajati godinama.

UM Sve je manje štampanih medija u Srbiji, postoje sredine gde nema novina, novine su ugašene, umesto njih su ostali portali. Da li je to dobro, ili loše za novinarsku profesiju?

– Nema novinarstva bez dobrih novina. Ipak su oni specifičan hroničar jedne sredine. Portali mogu da posluže da informišu građane, ali novina je dokumet, pečat vremena.

UM Da li se u perspektivi nazire neka zakonska regulativa koja bi ojačala lokalne medije?

– Projektno finansiranje je bilo dobro zamišljeno, ali u praksi se pokazalo jako loše. Jer, bez obzira na kvalitet projekta, novac se ipak deli partijski. A i nezamislivo je da se novac daje medijima recimo iz Beograda, a konkurs raspisala neka od opština iz unutrašnjosti. Mislim da novac ipak treba dati medijima iz svoje sredine.

UM Da li su strukovna udruženja, UNS, NUNS, Lokal Pres, ANEM… dovoljno učinili da spreči gašenje desetine radio i TV stanica i novina širom Srbije?

– Ne, nijedno strukovno udruženje nije učinilo dovoljno da se  spreči gašenje mnogih lokalnih medija. I danas imamo to što imamo, potpuno neizvesnu budućnost lokalnih medija.

Danica Gudurić, novinarka iz Priboja

Danica Gudurić je dugogodišnja novinarka u pribojskoj opšitni. Sa fakultetskom diplomom novinarstvom se počela baviti u Radio Boru, a zatim je došla u svoj Priboj i radila u Radio Priboju.

Godinama je bila na mestu glavnog i odgovornog urednika, sve do privatizacije posle koje je ova radio stanica ugašena.

Već petnaestak godina radi kao dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Priboja, Prijepolja i Nove Varoši.

Trenutno je angažovana i u Televiziji Priboj.

U serijalu, LOKALNO, A PROFESIONALNO, možete pogledati tekstove u kojima govorimo o trenutnom teškom stanju u lokalnim medijama u užičkom kraju i Srbiji.

„Čini se da stanje u medijima u Srbiji nikada nije bilo lošije, posebno se to odnosi na medije u lokalu. Nije tajna, da do sredstava lakše dolaze oni koji su bliski vlasti, ali i da se u lokalnim medijima preživaljava od projekta do projekta. Novac ne retko odlazi onima koji ne poštuju novinarski Kodeks, i iz naše sredine, iako se ne izveštava u interesu građana ovog područja.

A kada je ekonomska sfera problematična, ređaju se i ostali problemi…“

Autorka: Novka Ilić

Tekst iz serijala „LOKALNO A PROFESIONALNO Etika, kodeks, pismenost u lokalnim medijima“ sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

- Advertisement -