Od pristiglih rezultata iz prethodnih dana osoba koje su testirane na virus kovid-19 sa područja Zlatiborskog okruga, potvrđeno je 100 novih slučajeva pozitivnih na virus kovid-19: Užice – 38, Prijepolje 13, Priboj – 12, Čajetina – 11, Požega – 10, Arilje – 5, Bajina Bašta – 4, Sjenica – 4, Nova Varoš – 2  i Kosjerić – 1.

Od početka epidemije do danas ukupno je potvrđeno 1013 slučajeva infekcije virusomkovid-19. Najviše je potvrđenih slučajeva je iz Užica – 419, zatim 108 iz Sjenice, 103 iz Požege i 85 iz Čajetine.

Prema izveštajima dobijenim iz zdravstvenih ustanova preminulo je još deset osoba sa teritorije Zlatiborskog okruga: Užice – tri osobe muškog pola, Požega – tri osobe (dve muškog i jedna ženskog pola), Priboj – dve (jedna muškog i jedna ženskog pola) i po jedna osoba ženskog pola iz Kosjerića i Sjenice. Od posledica infekcije ovim virusom do sada je preminulo 38 osoba.

U saopštenju iz Zavoda za javno zdravlje je naglašeno da se broj umrlih odnosi na period od sedam dana a ne u prethodna 24 časa. „Umrle saopštavamo kada nam stignu prijave iz zdravstvenih ustanova koje nisu do sada bile i ne mogu biti saopštene u roku od 24 časa“, pojašnjava dr Katarina Ristović.

Prema prethodnom izveštaju Zavoda za javno zdravlje Užice, u Zlatiborskom okrugu je preminula jedna osoba, a novoinficiranih je bilo 21.

Teška epidemiološka situacija u Zlatiborskom okrugu pored skoro popunjene užičke bolnice zahteva ubrzano proširenje kapaciteta. Prvo je u kovid bolnicu pretvorena Specijalna bolnica “Čigota” sa 67 postelja i skoro je popunjena, a do kraja nedelje u funkciji će biti i Komandno obrazovni centar u krugu kasarne u Krčagovu sa 150 postelja za prijem novih pacijenata.

U Srbiji će od petka stupiti na snagu nove, strože mere za suzbijanje epidemije koronavirusa, odlučeno je na sednici Kriznog štaba u sredu. Nošenje maski biće obavezno i na otvorenom, u situacijama kada je nemoguće održavati odstojanje od metar i po, a biće zabranjeno i okupljanje više od 10 ljudi na teritoriji cele zemlje.

I podatak da je u svetu registrovano više od 13 miliona slučajeva korona virusa, oporavilo se više od sedam miliona, a preminulo je više od 570.000 ljudi, pokazuju podaci Džons Hopkins univerziteta.

Naslovna foto: Pixabay

Detaljnije informacije o koronavirusu u hronici Užicemedia.

- Advertisement -