Teška epidemiološka situacija u Zlatiborskom okrugu pored skoro popunjene užičke bolnice zahteva ubrzano proširenje kapaciteta. Prvo je u kovid bolnicu pretvorena Specijalna bolnica “Čigota” sa 67 postelja i skoro je popunjena, a do kraja nedelje u funkciji će biti i Komandno obrazovni centar u krugu kasarne u Krčagovu sa 150 postelja za prijem novih pacijenata.

U stacionarnim delovima u Zlatiborskom okrugu i plus u bolnicama Priboju i Prijepolju, u Novoj Varoši i Požegi ima oko 200, tako da je preko trenutno preko 500 pacijenata u okviru Zdravstvenog centra Užice. U užičkoj Opštoj bolnici skoro svih 25 respiratora je zauzeto.

– U svih 10 kovid ambulanti plus Infektivno odeljenje juče je  pregledano oko 1200 pacijenata iz Zlatiborskog okruga. To je i puta 10 u odnosu na period od pre petnaestak dana, – istakao je dr Miloš Božović, direktor Zdravstvenog centra Užice.

Gradonačelnik Tihomir Petković i direktor Zdravstvenog centra Užice, dr Miloš Božović (Foto: UM)

On je uputio je molbu svim sugrađanima da se ponašaju kako su predložili stručni timovi i da se pridržavaju mera. I dalje je mnogo neodgovornog ponašanja, a skoro svaki od pacijenata koji se javi sa visokom temperaturom ima upalu pluća.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković istakao je da preko 900 kovid pozitivnih u  Zlatiborskom okrugu, od kojih je 381 u Užicu.

– Zabrinjava činjenica da se veliki broj rezultata testova čeka i to više stotina iz Užica, ali i iz drugih opština Zlatiborskog okruga. Realno je očekivati da ovi brojevi budu znatno veći narednih dana. Posebno je veliki pritisak na Opštu bolnicu u Užicu, Dom zdravlja i Zavod za javno zdravlje i na zdravstvene radnike koji rade u ovim ustanovama, – naglasio  je Petković.

Gradonačelnik je pozvao da se disciplinovano svi pridržavamo mera s obzirom na aktuelnu situaciju u Gradu i Zlatiborskom okrugu, kako bismo zaustavili negativan razvoj događaja.

– U ovom objektu povećaćemo kapacitet bolničkih uslova, a nedavno je objekat rekonstruisan i  namenjen za razvoj visokog školstva i biznisa, a sada će biti za lečenje kovid pacijenata-naveo je Petković.

Dodajmo, da zaštitne opreme ima dovoljno i da su različite vrste pomoći uputili donatori i privrednici.

Direktor Zdravstvenog centra i gradonačelnik Užica su uputili apel svima da se odgovorno ponašaju jer su i zdravstveni radnici koji danonoćno rade na zbrinjavanju pacijenata na izmaku snage.

Detaljnije informacije o koronavirusu u hronici Užicemedia.

- Advertisement -