Krizni štab doneo nove odluke u vezi sa sprečavanjem širenja koronavirusa, među kojima je i mera da se na teritoriji čitave Srbije, bez obzira da li je u određenoj opštini ili gradu proglašena vanredna situacija, uvede zabrana okupljanja na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru za više od deset ljudi.

Nošenje maski na otvorenom biće ubuduće obavezno na teritoriji Srbije u okolnostima u kojima nije moguće držati distancu od dva metra, odlučeno je na upravo završenom Kriznom štabu.

Ova odluka važi i za nošenje maski u zatvorenom prostoru, koje je do sada važilo u pojedinim gradovima.

Sve mere koje su upravo usvojene primenjivaće se od petka, 17. jula, ove godine.

Vlada apeluje na građane da poštuju donete mere radi očuvanja zdravlja.

U Srbiji su prema poslednjem izveštaju od utorka zabeležena 344 nova slučaja zaraze, ukupan broj preminulih je 418, a na respiratorima se trenutno nalazi 170 pacijenata.

Teška epidemiološka situacija u Zlatiborskom okrugu pored skoro popunjene užičke bolnice zahteva ubrzano proširenje kapaciteta. Prvo je u kovid bolnicu pretvorena Specijalna bolnica “Čigota” sa 67 postelja i skoro je popunjena, a do kraja nedelje u funkciji će biti i Komandno obrazovni centar u krugu kasarne u Krčagovu sa 150 postelja za prijem novih pacijenata.

U svetu registrovano više od 13 miliona slučajeva koronavirusa, oporavilo se više od sedam miliona, a preminulo je više od 570.000 ljudi, pokazuju podaci Džons Hopkins univerziteta.

Detaljnije informacije o koronavirusu u hronici Užicemedia.

- Advertisement -