Cena maline u ariljskom i ivanjičkom kraju i dalje je nepromenjena, apeli da se otkupna cena izjednači na području Srbije nisu urodili plodom. Cena po kilogramu je 510  dinara za vilamet, dok se u Mačvanskom i Kolubarskom okrugu plaća 610 dinara.

Iz Asocijacije malinara Srbije kažu da su otkupljivačima dali par dana kako bi istakli realnu cenu a ukoliko do toga ne dođe moraće da preduzmu radikalne poteze i blokiraju hladnjače koje drže monopol u ovom kraju.

Predsednik Asocijacije malinara Srbije, Dobrivoje Radović ističe da su u konktaktu sa resornim ministarstvom i sa svim jačim otkupljivačima koji su prosečno plaćali vilamet 610 dinara, a da na teritoriji Ivanjice i Arilja još uvek drže cenu od 510 dinara.

– Preko 60 odsto teritorije Srbije malina plaća 610 dinara za vilamet. Zbog toga ne smemo dozvoliti da nam u srcu malinarstva, otkupljuju vilamet po nižoj ceni. Na lep način molim hladnjačare, koji su se dogovorili da u Ivanjici i Arilju drže nižu cenu, odmah da, kao i njihove kolege, izađu sa realnom cenom od 610 dinara. Mi ćemo održati Upravni odbor Asocijacije pa ukoliko nas ne ispoštuju dogovorićemo blokadu hladnjača koje obaraju cenu i nanose direktnu štetu proizvođačima, – kaže predsednik Asocijacije malinara Srbije, koji je uputio poziv malinarima da budu složni i da ne dozvole otkupljivačima da njihov rad omalovažavaju.

Radović je izjavio za list Danasda su“predstavnici hladnjača bili na nedavnom sastanku u Ministarstvu  poljoprivrede i obećali da će podići akontnu cenu, ali to obećanje nisu ispunili“.

Ukoliko  do nedelje, 17. jula, otkupljivači u Srbiji ne izjednače otkupne cene maline u Srbiji, Asocijacija je najavila mogućnost blokada hladnjača u Arilju i Ivanjici.

Malinjaci u užičkom kraju (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Hroniku kovid – 19 tokom jula možete pogledati na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Najvažnije servisne informacije tokom jula možete pogledati OVDE.

- Advertisement -