ČAJETINA: Da se ponovo zabele zlatiborski pašnjaci

U proteklih sedam godina agrarni budzet opštine Čajetina značajno je povećan sa dva na 45 miliona dinara.

2807

U „Zlatiborskom eko agraru“ navode da je ukupna vrednost investicija u poljoprivredna gazdinstva na teritoriji opštine Čajetina za godinu dana iznosila 68,4 miliona dinara, a računajući subencije može se reći da je u poljoprivredu uloženo preko 80 miliona dinara.

– Najveće interesovanje poljoprivrednika bilo je za nabavku mehanizacije, izgradnju poljoprivrednih objekata koji su stari i urušeni i naravno za nabavka novih grla stoke. Naš cilj je da vratimo Zlatibor u ono vreme kada su naši pašnjaci bili puni krava i ovaca na šta nas obavezuje razvoj turističke privrede – reči su direktora „Zlatiborskog eko agrara“ Vladimira Bojovića. Realizovan je i projekat mlekare „Naša Zlatka“ u okviru prekogranične saradnje sa crnogorskom opštinom Plav. Vrednost projekta je 175.000 evra od čega je 150.000 evra donacija Evropske unije, a ostatak je učešće Opštine Čajetina. Otkupljivano mleko je od domaćinstava koja su registrovana na području Opštine Čajetina, a jedan od ciljeva projekta potvrda geografskog porekla mleka.

Mlekara „Naša Zlatka“ iz Krive Reke udružuje male proizvođače i u drugoj fazi realizacije projekta biće ponuđeno javno-privatno partnerstvo, odnosno dokapitalizacija, a potencijalni akcionari moći će da budu proizvođači sa dvadeset-trideset krava koji se decenijama unazad bave proizvodnjom mleka.

Vladimir Bojović, direktor „Zlatiborskog eko agrara“

– Naši proizvođači mali često sa nerentabilnom proizvodnjom, jer se radi o uskim posedima i površinama koji nisu konkurentne na tržištu i ne mogu parirati velikim proizvođačima. Jedina prilika za njih je plasman u okviru Zlatibora, na turističkom tržištu u okviru hotela i ugostiteljskih objekata. Hrana na ovim trpezama ima najveću vrednost, a s druge strane gosti vrednuju to što probaju tradicionalne lokalne proizvode, specijalitete koje ne mogu da nađu u mestima iz kojih dolaze na Zlatibor – dodaje Bojović uz napomenu da Zlatiborski eko agrar pored toga što pruža logistiku subvencijama realizuje razne donatorske programe i projekte u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede izmežu ostalih poboljšanje kvaliteta i strukture zemljišta, reonizaciju terena opštine u skladu sa morfološkom strukturom , pozicijom terenom i ostalim karakteristikama kako bi poljoprivrednicima olakšali donošenje odluke prilikom razmišljanja koju voćnu ili povrtarsku kulturu da zaseju, jer opština Čajetina varira od 400-500 metara do 1200 metara nadmorske visine. Osnovali su fond za jagodičasto voće, a najboljeg pršutara sa „Pršutijade“ vodili na Sajam hrane u Štutgardu, a druge poljoprivrednike na pojedine mežunarodne sajmove. „Zlatiborskom eko agraru“ koji je osnovan na sednici čajetinske skupštine 2011. godine svoje znanje pljoprivrednicima prenose dva stočara, doktor veterine, jedan biolog, jedan tehnolog namirnicama mineralnog porekla.

- Advertisement -