Jubilarni ARLEMM festival, deseti po redu, biće otvoren sutra, (subota, 20. jul) u Arilju i trajaće do 4. avgusta. Na festivalu će nastupiti izvođači klasične, duhovne, tradicionalne, džez muzike, kao i ljudi kreativnih sposobnosti sa idejom da deci i mladima približi prave kulturne vrednosti.

Na ovogodišnjem ARLEMM festivalu će nastupiti poznata imena poput Stefana Milenkovića, Divne Ljubojević i hora Melodi, Barselona balkan džipsi orkestra, zatim orkestar MUZIKON, Del arno bend, Jovana Maljoković Balkan salsa bend i bend Ničim izazvan i mnogi drugi.

Manifestacija se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, u saradnji sa opštinom i bibliotekom Arilje, kompanijama Ekstrem intimo i Telenor.

ARLEM je u prethodnih mesec i po dana najavljen u mnogim gradovima Srbije uz „Karavn umetnosti“, a putujuća izložba umetničkih fotografija Ariljske letnje muzičke manifestacije mogla se videti u Beogradu, na Zlatiboru, Požegi , a Užičani su imali priliku da je vide krajem juna.

Ovogodišnji “Karavan umetnosti” sačinjavaju fotografije autora: Tanje Draških, Dragane Selaković, Milice Đorđević, Nemanje Đorđevića, Bojana Bralušića, Katarine Ćirković, Milovana Ilića.

Ove godine organizatori su se odlučili da publici ponude mnogo raznovrsniji program, kaže Marija Aleksić, direktorka Ustanove za kulturni turizam i bibliotečku delatnost Arilje, za „Užicemedia“:

Posetioci Arilja koji dolaze zbog Arlemm-a ove godine imaće priliku da svako veče, na već poznatim lokacijama koje su i simboli istorije Arilja-porta i amfiteatar kod crkve Sv. Ahilija, uživaju u muzičkim, književnim programima različitih žanrova. Smatrali smo da ova konstantna ponuda kulturnih dragulja mnogo više doprinosi misiji samog Arlemm-a – širenju umetnosti, a i kulturne potrebe publike koja je i prethodnih godina dolazila u Arilje ovim povodom pokazale su da je ovaj pomak potreban.

Na ovaj način, svi koji borave u Arilju tokom odvijanja Arlemm-a, ili dolaze iz obližnjih mesta svakodnevno će moći da uživaju u programima na kojima su gosti istaktune ličnosti iz različitih oblasti kulture.

Organizatori su, uz našu punu podršku, takođe smatrali da je ovakav sled događaja dostojan jubileja, deset godina postojanja Arlemm-a, – kaže direktorka Aleksić i dodaje da će nakon ove manifestacije  nastaviti sa realizacijom stalnog programa, realizacijom likovne kolonije, ali i drugih.

Osim toga, pored Majskih dana kulture, obnovili smo i održavanje zimske manifestacije Ariljske zimske radosti, budući da pored Arlemma imamo potrebu da održimo konstantu programa za mlade tokom čitave godine. U tom smislu, revitalizacija Ariljskih zimskih radosti, nakon pauze u održavanju od pet ili šest godina, čini da, sada tokom čitave godine imamo višednevne manifestacije koje su na prvom mestu namenjene mladima.

Marija Aleksić, direktorka Ustanove za kulturni turizam i bibliotečku delatnost Arilje

A na pitanje da li je ova manifestacija uticala da se načine pozitivni pomaci u tirističkoj oblasti direktorka Marija Aleksić kaže:

Arilje se inače prepoznaje kao jedan od značajnih turističkih centara i zbog svog kulturno istorijskog nasleđa: crkve Svetog Ahilija, i drugih objekata ove vrste u ariljskoj opštini, potom bogatog arheološkog nasleđa na lokalitetu Gradina čija smo istraživanja intenzivirali, a Arlemm je, svakako doprineo da se sve ovo promoviše na još jedan, jako kvalitetan i bitan način.

Statitstički podaci govore da su tokom trajanja Arlemm-a svi naši smeštajni kapaciteti puni, čak se i intenzivije radi na ponudi ostalih ugostiteljskih usluga.

Najveći broj naših posetilaca tokom trajanja Arlemm-a su porodice sa decom, pa se deo naših turističko ugostiteljskih potencijala prilagođava upravo njihovim potrebama. Ove godine smo uz podršku Ministarstva trgovine i turizma postavili novi drveni mobilijar na plažama, igralištima, uradili prilaz Vodenoj pećini što će svakako doprineti kvalitetnijem boravku i turista, i samih Ariljaca na svim bitnim lokacijama na kojima se inače odvija deo društvenog života u našem gradu, – keže Aleksić.

Svečanost otvaranja je sutra, (subota, 20. jul) a organizatori pozivaju Ariljce, Požežane, Užičane, Čačane i ostale zaljubljenike u muziku da zakorače u ARLEMM i uživaju u zvucima umetnosti i svetu klasične, duhovne , tradicionalne i džez muzike.

Program ARLEMM-a na zvaničnoj web prezentaciji manifestacije. 

- Advertisement -