Časni krst i zlatnik koji daruje zlatara „Karat“ uručen je Užičaninu Nebojši Božiću (1990) koji se bori sa teškom bolešću,uz želju da dar bude dodatna snaga da pobedi bolest.


Plivanje za Bogojavljenski krst u Užicu, 13. po redu, nakon dve godine pauze zbog pandemije kovid- 19, organizovano je drugačije iz bezbednosnih razloga. Naime, zbog nabujale reke, nije bilo plivanja, učesnici, njih 74, su po grupama samo ulazili u vodu.

U dogovoru sa organizatorima odlučeno je da Časni krst i zlatnik ove godine bude uručen mladom Užičaninu Nebojši Božiću, koji se bori sa teškom bolešću, uz želju da dar bude dodatna snaga da pobedi bolest. Za Bogojavljenosko takmičenje je bilo prijavljeno 74 učesnika, među kojima je bila i jedna devojka, Kristina Nikolić (1975).

Učesnici ove godine nisu plivali iz bezbedonosnih razloga (Foto: N.T. UžiceMedia)


Nakon osveštanja vode u reci Đetinji, predstavnici užičke crkve pozdravili su brojne okupljene građane i sve koji su se prijavili za plivanje čestitajući im za hrabrost da dođu na nabujalu Đetinju i prime blagoslov.


Okupljene građane i učesnike pozdravila je užička gradonačelnica Užica, dr Jelena Raković Radivojević, rekavši da je ovog puta plivanje za Bogojavljenski krst drugačije iz bezbednosnih razloga, a da „plivanje za Bogojavljenski krst simbolizuje želju za životom, napretkom i svim sugrađanima čestitala praznik i poželela dobro zdravlje“.

Plivanje za Bogojavljenski krst održano je pod pokroviteljstvom Grada Užica u organizaciji JP ,,Veliki park” i uz blagoslov SPC. Manifestaciji je prethodila litija koja je krenula ispred crkve Svetog Đorđa.

Na Đetinji se okkupio veliki broj Užičana (Foto: N.Tošić UžiceMedia)
Manifestaciji prisustvovao veliki broj Užičana (Foto: NT. UžiceMedia)


Bogojavljenje jedan od najvećih hrišćanskih praznika


Bogojavljenje je jedan od najvećih hrišćanskih praznika i proslavlja događaj koji se desio neposredno nakon što je Sveti Jovan Krstitelj krstio Isusa Hrista u reci Jordan.

Prema predanju u bogojavljenskoj noći se otvorilo nebo i Sveti Duh je sišao u obliku golubice na Isusa Hrista i sa neba se čuo glas Boga:“Ovo je Sin moj ljubljeni, koji je po mojoj volji.“

Bogojavljenje se slavi uvek 19. januara, uoči praznika posvećenog svetom Jovanu Krstitelju. U narodu se praznikom Bogojavljenje završavaju nekršteni dani (12 dana posle Božića) kada nema krštavanja jer Isus Hrist još nije bio kršten. Zbog toga se ovaj praznik zove i Vodice ili Vodokršće.

Ta imena potiču od bogojavljenske vodice koja se tog dana u crkvi osveštava i deli narodu jer se veruje da ima čudotvornu moć.

Manastir Uvac (Foto: N.Tošić UžiceMedia)


Narodni običaji i verovanja


Prema narodnom verovanju, na Bogojavljensku noć se otvaraju nebesa. Zato valja tačno u ponoć pogledati u nebo i zamisliti želju, jer se veruje da se svaka želja zamišljena tada, ispunjava.


Veruje se da će neudate devojke, ukoliko stave ogledalce pod jastuk 18. januara uveče sanjati muškarca za koga će se udati.

- Advertisement -