Bogojavljenski krst je tradicionalna manifestacija, koja se godinama održava u većini mesta Srbije. U Užicu se manifestacija održava pod pokroviteljsktvom Grada Užica. Kao i prethodnih godina onaj ko prvi dopliva do Časnog krsta dobiće zlatan krst, dar zlatare “Karat”.

Bogojavljenje spada u najveće hrišćanske praznike, a mnogi vernici poštuju običaj plivanja za Časni krst gde se skupi dosta naroda kod nekog uobičajenog mesta na primer neke reke ili jezera. Svi kreću u isto vreme i ko prvi stigne do Časnog krsta on je pobednik. Bogojavljenje se slavi uvek 19. januara, uoči praznika posvećenog svetom Jovanu Krstitelju.


Ovogodišnje 13. tradicionalno plivanje za Bogojavljenski krst, pod pokroviteljstvom Grada Užica u organizaciji JP “Veliki park” i uz blagoslov SPC, održaće se u četvrtak, 19. januara, sa početkom u 10:00 časova na Gradskoj plaži. Litija će krenuti u 09:30 časova ispred crkve Svetog Đorđa.


Zainteresovani učesnici se mogu prijaviti na na klizalištu na Trgu partizana od petka, 13. januara do utorka, 17. januara, do 12:00 časova. Lekarski pregledi će se obavljati na Gradskoj plaži, u kafeu “Brane” (kod ribnjaka) na dan održavanja manifestacije, od 07:00 časova. Informacije na 065/521-73-73.


Prema očekivanjima nadležnih ove godine bi manifestacija trebalo da okkupi veliki broj uesnika, već od prethodnih godina
Gradski većnik Srđan Nedeljković je uputio poziv Užičanima da se odazovu i učestvuju na ovoj tradicionalnoj manifestaciji na Gradskoj plaži.

– Nema sumnje da će ove godine taj broj biti i veći nego prethodnih, a ja pozivam sve naše sugrađane da uzmu učešće u litiji i dođu na Gradsku plažu kako bi pružili podršku svim učesnicima koji po veoma hladnom vremenu plivaju za Bogojavljenski krst. Treba napomenuti da manifestacija nije takmičarskog karaktera i da su zapravo svi koji uzmu učešće u njoj i pobednici.


Direktorka JP “Veliki park” Vesna Petrić kazala je na konferenciji da se plivanje za Bogojavljenski krst održava ispod brane na Gradskoj plaži.

– Broj učesnika se svake godine povećava i do sada imamo 28 prijavljenih među kojima je i jedna žena. Svi učesnici će biti podvrgnuti lekarskom pregledu u prostorijama kafea “Brane” kod ribnjaka sa početkom u 07:00 časova i biće osigurani. Veoma je važno naglasititi i da je za učešće maloletnih osoba neophodna saglasnost oba roditelja”.


Sveštenik Ljuban Petrović najavio je da će se na praznik Bogojavljenje služiti Sveta liturgija u Crkvi Svetog Đorđa od 07:30 časova, nakon čega će u 09:30 časova krenuti litija ka Gradskoj plaži.


Kao i prethodnih godina onaj ko prvi dopliva do Časnog krsta dobiće zlatan krst, dar zlatare “Karat”.

Aktuelni podaci o kovidu za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -