Na Bogojavljenje se osvećuje voda i proslavlja uspomena na Hristovo rođenje na reci Jordan. Zbog nepovoljne epidemiološke situacije i ove godine neće biti plivanja za Časni krst na Đetinji, ali je najavljeno u više mesta Zlatiborskog okruga.

Na današnji dan u svim crkvama i hramovima osvećuje se voda. To je svečani obred kojem, skoro redovno, prisustvuje mnoštvo naroda, koji osvećenu vodu nose svojim domovima, jer se ta Sveta Vodica- Bogojavljenska čuva u svakom domu preko čitave godine kao velika svetinja, a koristi se samo u velikoj nuždi (bolesti, uznemiravanje od strane zlih duhova).

Na Bogojavljenje, 19. januara, završavaju se nekršetni dani.

Danas se pozdravlja sa: Bog se javi, Vaistinu se javi!

Narodna verovanja

Ovo je najpoznatiji običaj vezan za Bogojavljensku noć. Naime, veruje se da se dan pred Bogojavljenje, tačno u ponoć otvaraju nebesa. Tom prilikom treba da se pogleda u nebo i zamisle želje za koje se veruje da će se sigurno ostvariti.

Ovaj praznik karakteriše i veliki broj verovanja preteklih iz davnina. Veruje se da će neudate devojke, ukoliko stave ogledalce pod jastuk 18. januara uveče sanjati muškarca za koga će se udati. 

Takođe, u pojedinim krajevima mlade devojke mese po četiri loptice od testa. U tri stave papirić sa imenima svojih simpatija, a jedan ostave prazan. Zatim se te loptice ubace u ključalu vodu i koja prva izbije na površinu, ona nosi papirić sa imenom ljubavi te devojke. Ukoliko je isplivala prazna loptica, znači da devojka još nije upoznala svog suđenog.

U nekim krajevima je običaj da na Bogojavljensko jutro mlade devojke odlaze do netaknutog izvora vode, bace u njega nekoliko zrna pšenice ili neke druge žitarice i kažu: “Kako ide voda, tako da ide i berićet u naše njive”. Zatim zahvataju vodu i nose je svojim ukućanima. Ponegde se još sačuvao običaj da ukućani popiju malo te vode preko sekire, jer se veruje da će se na taj način izbeći svađa među njima.

Običaj je negde da starije žene na Bogojavljenje vode računa o vremenskim prilikama i tako predskazuju kakva će godina biti. Ako, recimo, taj dan bude mraza i snega, veruje se da će godina biti rodna, a vedro vreme najavljuje sušnu godinu.

Plivanja za Časni krst neće biti na Đetinji

U gradovima širom Srbije na Bogojavljenje je tradicionalno plivanje za Časni krst. Zbog nepovoljne epidemiološke situacije ybog kovida i ove godine neće biti bogojavljenskog plivanja na Đetinji, saopšteno je iz JP „Veliki Park“.

Bogojavljensko plivanje za Častni krst najavljeno je na Zlatiboru, u Arilju, Novoj Varoši, Bajinoj Bašti, Prijepolju i Priboju.

Sa jednog od ranijih plivanja za Časni krst na Đetinji (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Hroniku kovid -19 tokom januara možete pogledati na UžiceMedia.

Hroniku kovid -19 tokom decembra možete pogledati na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -