Na današnji dan proslavlja se uspomena na Hristovo rođenje na reci Jordan i javljanje Boga u obliku goluba i glasa: „Ovo je Sin moj i Njega poslušajte“.

Na današnji dan u svim crkvama i hramovima osvećuje se voda. To je svečani obred kojem, skoro redovno, prisustvuje mnoštvo naroda, koji osvećenu vodu nose svojim domovima, jer se ta Sveta Vodica- Bogojavljenska čuva u svakom domu preko cele godine kao velika svetinja, a koristi se samo u velikoj nuždi (bolesti, uznemiravanje od strane zlih duhova).

Na Bogojavljenje, 19. januara, završavaju se nekršetni dani.

Danas se pozdravlja sa: Bog se javi, Vaistinu se javi!

Narodna verovanja

Ovo je najpoznatiji običaj vezan za Bogojavljensku noć. Naime, veruje se da se dan pred Bogojavljenje, tačno u ponoć otvaraju nebesa. Tom prilikom treba da se pogleda u nebo i zamisle želje za koje se veruje da će se sigurno ostvariti.

Ovaj praznik karakteriše i veliki broj verovanja preteklih iz davnina. Veruje se da će neudate devojke, ukoliko stave ogledalce pod jastuk 18. januara uveče sanjati muškarca za koga će se udati. 

Takođe, u pojedinim krajevima mlade devojke mese po četiri loptice od testa. U tri stave papirić sa imenima svojih simpatija, a jedan ostave prazan. Zatim se te loptice ubace u ključalu vodu i koja prva izbije na površinu, ona nosi papirić sa imenom ljubavi te devojke. Ukoliko je isplivala prazna loptica, znači da devojka još nije upoznala svog suđenog.

U nekim krajevima je običaj da na Bogojavljensko jutro mlade devojke odlaze do netaknutog izvora vode, bace u njega nekoliko zrna pšenice ili neke druge žitarice i kažu: “Kako ide voda, tako da ide i berićet u naše njive”. Zatim zahvataju vodu i nose je svojim ukućanima. Ponegde se još sačuvao običaj da ukućani popiju malo te vode preko sekire, jer se veruje da će se na taj način izbeći svađa među njima.

Običaj je negde da starije žene na Bogojavljenje vode računa o vremenskim prilikama i tako predskazuju kakva će godina biti. Ako, recimo, taj dan bude mraza i snega, veruje se da će godina biti rodna, a vedro vreme najavljuje sušnu godinu.

Plivanje za Časni krst na Đetinji

U gradovima širom Srbije na Bogojavljenje je tradicionalno plivanje za Časni krst.

Danas, u subotu, 19. januara u 10 sati, na Đetinji se održava tradicionalno plivanje za Bogojavljenski krst. Litija će krenuti u 9,30 ispred crkve Svetog Đorđa i Svetog Marka, proći će kroz grad i doći do Gradske plaže.

Prijavljeno je preko 60 učesnika, među kojima ima i dama.

I ove godine organizator je Grad Užice, uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve i stručnu pomoć Javnog preduzeća Veliki park i Crvenog krsta.

- Advertisement -