Bogojavljenje je jedan od najvećih hrišćanskih praznika i proslavlja događaj koji se desio neposredno nakon što je Sveti Jovan Krstitelj krstio Isusa Hrista u reci Jordan.        

Prema predanju u bogojavljenskoj noći se otvorilo nebo i Sveti Duh je sišao u obliku golubice na Isusa Hrista i sa neba se čuo glas Boga:“Ovo je Sin moj ljubljeni, koji je po mojoj volji.“

Bogojavljenje
se slavi uvek 19. januara, uoči praznika posvećenog svetom Jovanu Krstitelju.

U narodu se praznikom Bogojavljenje završavaju nekršteni dani (12 dana posle Božića) kada nema krštavanja jer Isus Hrist još nije bio kršten. Zbog toga se ovaj praznik zove i Vodice ili Vodokršće.

Ta imena potiču od bogojavljenske vodice koja se tog dana u crkvi osveštava i deli narodu jer se veruje da ima čudotvornu moć.

Narodni običaji i verovanja

Prema narodnom verovanju, na Bogojavljensku noć se otvaraju nebesa. Zato valja tačno u ponoć pogledati u nebo i zamisliti želju, jer se veruje da se svaka želja zamišljena tada, ispunjava.

Veruje se da će neudate devojke, ukoliko stave ogledalce pod jastuk 18. januara uveče sanjati muškarca za koga će se udati.

Takođe se u pojedinim krajevima mlade devojke zanimaju još jednim „običajem“. Naime,  tog dana se umesi testo od brašna i vode, pa se od njega naprave tri loptice. U svaku od loptica se ubaci papirić sa imenom neke simpatije, a jedan se ostavi prazan. Zatim se te loptice ubace u kipuću vodu i koja prva izbije na površinu, ona nosi papirić sa imenom budućeg životnog saputnika te devojke. Ukoliko je to prazan papirić, znači da još nije upoznala svog suđenog.

Tradicionalno plivanje za Bogojavljenski krst

U nedelju, 19. januara u 10 časova na Gradskoj plaži u Užicu održaće se tradicionalno plivanje za Bogojavljenski krst. Organizator je i ove godine Grad Užice, uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve i stručnu pomoć Javnog preduzeća Veliki park i Crvenog krsta.

Litija će krenuti u 9 i 20 ispred crkve Svetog Marka, proći će pored crkve Svetog Đorđa i dalje kroz grad do Gradske plaže.

Prijavljeno je preko 60 učesnika, među kojima su i dve dame, ali i nekoliko maloletnih osoba koji mogu učestvovati uz pismenu saglasnost oba roditelja.

- Advertisement -