Zoran Stamatović dobitnikVukove nagrada KPZ Srbije za 2022. godinu.Svečanosti u Predsedništvu Srbije priustvovale zvanice iz kulturnog, verskog i političkog života zemlje.

Kulturno-prosvetna zajednica (KPZ) Srbije je uručila 59. „Vukove nagrade“ koje se dodeljuju za naročite rezultate ostvarene u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke.


Među 84 kandidata žiri je odlučio da Vukovu nagradu dobije deset ličnosti iz sfere nauke, kulture, prosvete i umetnosti. Nagrada koja se dodeljuje za naročite rezultate ostvarene u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke u Srbiji i na svesrpskom kulturnom prostoru uručena je i direktoru Narodnog pozorišta Užice Zoranu Stamatoviću.

Predsednik žirija Darko Tanasković je istakao da je njihov posao bio nezahvalan i težak, jer su od predloženih 84 kandidata skoro svi zaslužili ovo priznanje. Žiri “Vukove nagrade” činili su i Predrag Marković, Zoran Gutović, Uroš Dojčinović, Bora Dugić, Selimir Radulović, Elizabeta Ristanović, Radovan Trnavac i Živorad Ajdačić.

“Vukova nagrada” za pojedince se sastoji od diplome, rad slikara Radomira Stevića Rasa, plakete sa likom Vuka Karadžića, delo vajara Nebojše Mitrića, i knjige Milovana Vitezovića o Karadžiću.

Predstava sa minulog festival u Užicu (Foto: Narodn pozorište)


Zoran Stamatović je dugogodišnji direktor Narodnog pozorišta Užice i direktor Jugoslovenskog pozorišnog festivala „Bez prevoda“ koji, godinama okuplja najbolje predstave iz regiona.


Stamatović, ekonomista po struci, je direktor užičkog Narodnog pozorišta od 1997. godine i spada među one sa najdužim stažom u srpskim pozorištima. U pozorište se zaposlio 1986. godine, kao generalni sekretar Narodnog pozorišta. Malo više od decenije trebalo mu je da dođe na mesto prvog čoveka, gde je i danas. Opstaje, jer su mnogi uspesi iza njega, a to je i recept za dugo trajanje.

Vukova nagrada KPZ prošle godine je uručena Slavici Stefanović, direktorki užičkog Narodnog muzeja za rezultate u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke.

- Advertisement -