Sretenjski orden prvog stepena povodom Dana državnosti, dodeljen je Narodnom pozorištu Užice za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblasti kulture, a povodom 160 godina od prve predstave. Narodno pozorište Užice osnovano je kao Oblasno narodno pozorište odlukom Ministarstva prosvete Srbije 1945. godine.

U našoj novoj rubrici „Na zahtev čitalaca“ pogledajte i ostale tekstove UžiceMedia.

Sretenjski orden –  Od prve predstave 160 godina

Za ovo visoko odlikovanje dodeljeno užičkom Narodnom pozorištu, po rečima direktora Zorana Stamatovića zaslužni su podjednako stvaraoci i gledaoci, svi koji su bilo kada zakoračili na užičku scenu, priznanje je podjednako i za sugrađane koji su uvek bili uz svoje pozorište i uz njegov repertoar.

– Nekako još od davne 1856. godine kada je nastalo Teatralno društvo, a šest godina kasnije i prve predstave, ta sprega do današnjih dana između pozorišta i gledaoca nije prestajala. Ovo je nagrada, ne samo ove generacije glumaca i nas uposlenika u pozorištu, već svih generacija koje su ispred nas ostavile značajno dobar temelj na osnovu koga se moglo raditi, – kaže direktor Stamatović i dodaje da su uvek imali dobru povezanost sa publikom, te da ova užička kulturna institucija danas okuplja veliki broj mladih ljudi, koji moraju nastaviti uspešnu tradiciju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je orden direktoru Zoranu Stamatoviću (Foto: Grad Užice/predsednik.rs)

Sretenjski orden je priznanje za sve nas zajedno. Ne može se očekivati da bilo koji događaj revolucionarno promeni tok na duži period. To jedino mogu mladi ljudi koji dođu na scenu. Očekujem da u narednom periodu u centru pažnje ne budu samo predizborne svađe, već i po neka lepa predstava, izložba, nova knjiga, sportski događaj. To su mesta gde smo svi zajedno, gde slično razmišljamo i gde svi ovom narodu i državi želimo sve najbolje, – kaže Zoran Stamatović, direktor NP Užice, o priznanju povodom 160 godina od prve predstave.

Sretenjski orden – Uz vredan jubilej

Narodno pozorište Užice već dugi niz godina predstavlja jednu od najznačajnih institucija kulture na ovim prostorima. Za 75. godina od osnivanja spada u red najnagrađivanijih pozorišta u zemlji, koje je nastupilo na najprestižnijem festivalu – Venecijanskom bienalu.

Od nagrada na domoćim festivalima svakako su najvažnije one sa Bitefa i Sterijnog pozorja, Festivala profesionalnih pozorišta „Joakim Vujić“, kao i Vukova nagrada 2016.

I to nije sve, nagrada je bilo i tek će ih biti, a kako kaže Stamatović „kad god je pozorište ili bilo koja umetnost bila u centru pažnje, uvek je to bilo i lepše lice ovog grada i čitavog našeg okruženja“.

Pozorišni život u Užicu od 1856. godine

Od davne 1856. godine datira Pozorišni život u Užicu kada je osnovano Teatralno društvo kao programska aktivnost tadašnjeg Čitališta (prve biblioteke u gradu, osnovane te iste, 1856. godine). Prva pozorišna predstava u Užicu izvedena je 15. februara 1862. godine. Bio je to komad „Boj na Čačku 1815“.

Iz predstave „Kako život“ (Foto: Narodno pozorište Užice)

Iste godine prikazani su komadi „Smrt Stevana Dečanskog“ i „Ajduci“. Godine 1866. malobrojna građanska publika gledala je predstavu „Hajduk Veljko“.

Novinski članak sačuvan iz perioda prve premijere svedoči o interesovanju Užičana za pozorišni prikaz:

„Najodličniji cvet našeg građanstva beše sa najvećom ljubavlju na ovom predstavljanju i soba za sedenje je dupke puna… Osim 100 duša što beše u sobi i na mestima što se mogaše videti, još se toliko povratilo, jer nije bilo mesta za njih“.

Narodno pozorište Užice osnovano je kao Oblasno narodno pozorište odlukom Ministarstva prosvete Srbije 10. avgusta 1945. godine. Prva premijera bila je 4. septembra 1945. godine, Nušićeva „Gospođa ministarka“, u režiji Obrada Nedovića.

Svoj rad Pozorište je započelo u Sokolskom domu. Od 1948. godine Narodno pozorište Titovo Užice premešta se u Filkin bioskop, koji se nalazio na glavnoj gradskoj ulici. Trebalo je da prođe čitav jedan vek, da bi  sa rekonstrukcijom glavnog gradskog trga, pozorište dobilo svoju sopstvenu zgradu. Nova zgrada pozorišta  otvorena je 1967.godine. Ona je zajedno sa Trgom predstavljala i novi urbani identitet grada.

Od te 1945. do danas pozorište je izvelo 548. premijera. Mnogi umetnici su prošli kroz ovu instituciju. A od samog osnivanja pozorišta, radilo se na podizanju profesionalizma i profesionalne etike što je posmatrajući kroz istoriju nekim upravnicima lakše a nekima teže polazilo za rukom. Bilo je perioda pada ali i uspona koji su bili mnogo češći.

Danas ovo pozorište ima dugu i uspešnu tradiciju. Profesionalizam ulazi u 75 sezonu i doveden je do prilično visokog nivoa.

Posetioci na jednom od ranijih festivala u užičkom Narodnom pozorištu (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

Užičko pozorište kao jedino pozorište u regionu, svojim delovanjem porkiva teritoriju Užica, Zlatibora, Požege, Sirogojna, Kosjerića, Priboja, Prijepolja, Bajine Bašte, Tare, Nove Varoši, Ljubovije, Foče, Berana, Pljevlja… Menadžment pozorišta pokušava da u repertoarskoj politici izbalansira domaću i stranu, klasičnu i modernu ili eksperimentalnu dramaturgiju, ne bi li zadovoljio potrebe šarenolike ciljne grupe.

Ističu se, naročito u poslednjoj deceniji, brojnim nagradama na festivalima, te zaista jakom međunarodnom saradnjom u poslednjih par godina.

Jugoslovenski pozorišni festival

Kroz organizaciju Jugoslovenskog pozorišnog festivala „Bez prevoda“, pozorište se upisalo na mapu relevantnih pozorišnih institucija na prostoru bivše SFRJ, što olakšava činjenica da ga, zbog geografskog položaja, za pozorišta bivših republika vezuje više kulturno-istorijskih sličnosti nego što je to slučaj sa drugim pozorištima u zemlji.

Pred užičkim pozorištem je puno planova za očuvanje, razvoj pozorišne umetnosti i tradicije, razvoj raznolikog scenskog života, uspostavljnje platforme za razmenu dramskih, istraživačkih i edukativnih projekata pozorišnih trupa širom sveta…

Narodno pozorište Užice (Foto: iz arhive UžiceMedia)

Hroniku kovid – 19 tokom februara možete pogledati na UžiceMedia.

Hroniku kovid -19 tokom januara možete pogledati na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

A najvažnije servisne informacije u Užicu možete pogledati OVDE.

- Advertisement -