Kako je i najavljeno na međustanici kod Ribničkog jezera, svečano je puštena u probni rad zlatiborska Gold gondola, dužine devet kilometara, koja je ujedno i najveća i najznačanija infrastrukturna investicija opštine Čajetina, za čiju je izgradnju iz lokalnog budžeta izdvojeno 13 miliona evra.

– Radimo za narod, radimo za svoju državu, i nije bez razloga kamen temeljac za zlatiborsku gondolu postavljen na Preobraženje pre pet godina. Ova građevina ostaje, prevazići će nas i sugurno će obeležiti jedno vreme i ljude. Verovali smo u to da će se narod preobraziti i da je Bog uredio da će se ova gondola, od centra Zlatibora do vrha Tornika, uspostaviti ovom trasom, da se narod vozi, da vidi Zlatibor i Srbiju, iz jedne druge perspektive koja nije opterećena ličnim i političkim interesima, nego nesebičnim odricanjem, –  izjavio je Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina.

– Vera u ideju i nepokolebljiva istrajnost doveli su nas danas ovde, i upravo na današnji dan 19. avgusta, pre pet godina postavili smo kamen temljac na početnoj stanici za početak izgradnje gondole, zato smo taj datum iskoristili da obeležimo početak testiranja čitavog sistema, – kazala je Bojana Božanić, direktorka JP “Gold gondola Zlatibor“, istakavši da probni rad podrazumeva početak testiranja koje će, u skladu sa dinamikom i procedurama, trajati narednih mesec do mesec i po dana.

Očekivanja su da će do kraja septembra biti poznat datum kada će se prvi putnici moći da se voze najdužom gondolom na svetu koja ima 36 stubova, tri stanice i 55 kabine, i da će sa početkom pravog rada gondole biti uređena čitava trasa i prostora od početne stanice do ove međustanice, gde je srce tehničkog sistema, dalje do vrha Tornika, navedeno je na opštinskom sajtu.

Bojana Božanić, Milan Stamatoviić i Arsen Đurić na današnjoj svečanosti (Foto: Opština Čajetina)

Danas svečano puštanje u probni rad Gold gondole

Gold gondola povezuje centar Zlatibora sa ski centrom Tornik, preko Ribničkog jezera na kojem se nalazi međustanica, a njen trenutni kapacitet je 600 putnika po satu u 55 zasebnih kabina sa po deset mesta, a maksimalan kapacitet je 90 kabina i 1000 putnika na sat.

Vožnja gondolom pružiće impresivnih 25 minuta vožnje sa neverovatnim pogledom na živopisne pejzaže Zlatibora. Srce gondole nalazi se na međustanici kod Ribničkog jezera, gde je planiran razvoj projekta Novi Zlatibor, radi se o turizmu visoke kategorije, na preko 200 hektara  zemljišta, dok je završna stanica gondole na samom vrhu Tornika, na visini od 1496 metara.

Gold gondola ponudiće skijašima, izletnicima, avanturistima, ekskurzijama i svim zainteresovanima nezaboravan doživljaj Zlatibora iz vazduha.

Radovi na Gold gondoli ( Foto: JP Gold gondola)

Svečano otvaranje i puštanje u probni rad Gold gondole zakazano je za danas, (sreda, 19. avgust) u 11 časova na međustanici kod Ribničkog jezera na Zlatiboru.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović ranije je najavio puštanje Gold gondole u probni rad, o čemu smo pisali, a direktorka Bojana Božanić je detaljno govorila o projektu koji sapada u najznačajnije za razvoj turizma na Zlatiboru.

- Advertisement -