Iako je opšte poznato kako Užičani često idu na odmor do Zlatibora, nadamo se da ćemo vam, u ovom tekstu, uspešno predstaviti neke prednosti koje Divčibare imaju u odnosu na Zlatibor.

Naravno, ne želimo da umanjimo sve lepote i veliki značaj Zlatibora. Već dugi niz godina Zlatibor je jedna od najpopularnijih planina tokom čitave godine. Turistička ponuda Zlatibora je zaista impresivna i neprestano raste svakim danom. Ipak, Divčibare su mesto u kome vlada još uvek neukrotiva i netaknuta priroda. Ovde možete pronaći pravu oazu mira, tišine i rajske prirode.

Divčibare – lekovita planina

Divčibare su jedno od najstarijih turističkih destinacija u Srbiji. Čak je knez Miloš uvideo jedinstvenu lepotu i veliki potencija. Zbog toga je turizam u ovom kraju počeo da se razvija još davne 1926. Godine. Divčibare je destinacija koja se sve više razvija, tako da turistički potencijal ovog kraja postaje veoma impresivan.

Ušuškana u centralnom delu planine Maljen, visoravan Divčibare ima izuzetno dobar geografski položaj. Divčibare bi rado preporučili svim ljubiteljima prave prirode i aktivnog, zdravog odmora. Još jedna prednost Divčibara je što se nalaze na svega 100 km udaljenosti od Beograda. Za sve one koji imaju astmu ili bilo kakve probleme sa plućima, Divčibare su odličan izbor jer se ovde nalaze veoma lekovita i posebna strujanja vazduha koja deluju blagotvorno na ceo organizam.

Divčibare letovanje na planini Foto: Milan Avić/Printscreen

Divčibare smeštaj je veoma raznovrsan i sigurni smo da ćete pronaći nešto baš po vašoj meri i ukusu. Apartmani su lepo uređeni, o svakom kutku se vodila posebna pažnja i poseduju zaista sve što vam treba za savršen odmor na planini. Evo šta vas sve očekuje na Divčibarama:

  • Lekovita strujanja vazduha
  • Bujna, neukrotiva priroda
  • Odličan smeštaj
  • Tradicionalni specijaliteti
  • Prelepi pejzaži
  • Razvijen seoski turizam
  • Zelene i bujne šume
  • Retke i endemične biljke i gljive

Zašto posetiti Divčibare

Naš savet za sve one koji vole da svoj odmor provedu u pravoj relaksaciji, u miru, u prijatnoj tišini, okruženi najlepšom prirodom koja je još uvek pomalo divlja, neukrotiva i netaknuta, jeste da što pre spakuju svoje kofere i da odu na Divčibare.

Ova planina, za razliku od Zlatibora, ne poseduje pregršt atrakcija i zanimljivosti za turiste, ali vam nudi zadivljujući lepe pejzaže koji će vas podsetiti na scene iz filmova i bajki, kao i prelepu floru i faunu. Divčibare deluju lekovito na dušu i na telo, tako da se tokom vašeg odmora na Divčibarama možete zaista u potpunosti posvetiti sebi i svojim potrebama, a to je samo jedna u nizu prednosti koje vam ova divna visoravan nudi.

Zlatibor – kraljica svih planina

Naravno, nakon svih lepota Divčibara, ne bi bilo u redu da sasvim zapostavimo Zlatibor i njegovu razvijenu, turističku ponudu. Na Zlatiboru možete uživati u najvećoj Gold gondoli, možete obići misterioznu Stopića pećinu, kao i tradicionalni muzej Staro selo u Sirogojnu. Naravno, ovo su samo neke od mnoštvo zanimljivih i veoma popularnih atrakcija koje je Zlatibor spremio za sve svoje goste.

Tokom vašeg boravka na ovoj divnoj planini koja je poznata po redovima gusto zbijenih, zlatnih borova, obavezno je i da posetite sav vrh Zlatibora, čuveni Tornik. Za sve ljubitelje neukrotive i veličanstvene prirode Vodopad Gostilje je pravi izbor za koji smo sigurni da će vas sasvim oduševiti svojom impresivnom veličinom i jedinstvenom lepotom.

Ribničko jezero na Zlatiboru (Foto: NadaTošić UžiceMedia)

Zlatibor smeštaj je odličan za sve one koji se odluče da provedu svoj odmor na ovoj divnoj i popularnoj planini sa mnoštvo zanimljivih atrakcija za sve turiste.

Prednosti i mane Zlatibora

Naravno, sve prednosti i atrakcije Zlatibora su davno i nadaleko poznate. Ovaj tip planine koje se svakim danom razvija i na kojoj se neprestano nešto novo stvara i gradi, možda bi više odgovarao mladima koji su željni dobre zabave, druženja i kojima ne smetaju velike gužve i urbanizacija.

Za one koje više vole netaknutu prirodu, svež vazduh, mirnije i svedenije okruženje Zlatibor, verovatno, ne bi bio savršen izbor za odmor. Ono što se zaista može shvatiti kao prava mana ove popularne planine jesu njene izuzetno visoke i ponekad sasvim neosnovane cene koje nastavljaju da rastu. Ipak, ukoliko vaš bužet može da podnese to, onda i na Zlatiboru možete provesti odmor iz snova.

Verujemo da je Zlatibor pravi izbor za sve one koji vole dobar provod, dosta druženja, kao i za one koji uživaju u isprobavanju atrakcija i panoramama Zlatibora.

Nadamo se da smo ovim tekstom uspeli da vam približimo makar delić turističke ponude koju Zlatibor i Divčibare nude svim svojim gostima. Svakako, iako je za sada malo manje popularna destinacija za odmor, Divčibare su zaista jedno izuzetno lepo i lekovito mesto koje će preproditi vaš duh i telo. Ukoliko želite mir i prirodu, onda je naša preporuka da se, ipak, odlučite za Divčibare jer će vam pružiti relaksaciju i odmor u onome najlepšem što priroda može da vam ponudi.

Priroda mami turiste (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Hroniku kovid -19 tokom jula u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga možete pogledati u tekstu UžiceMedia.

Hroniku kovid – 19 tokom juna možete videti na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -