Užičanin Lazar Kostić niže uspeh za uspehom. Izuzetnu sezonu, započetu odličnim rezultatima na državnim i balkanskim prvenstvima, krunisao titulom juniorskog prvaka Evrope.

Šesnaestogodišnji Lazar Kostić postigao je izuzetan uspeh osvajanjem trećeg mesta i bronzane medalje na Svetskom prvenstvu za juniore do 17 godina, održanom 18–21. novembra u San Huanu, u Portoriku.

Ceremonija proglašenja pobednika

Užičanin Lazar Kostić piše istoriju srpskog bilijara

Svojim rezultatom Lazar se upisao u istoriju ovog sporta u Srbiji kao prvi srpski takmičar koji je osvojio medalju na svetskim prvenstvima.

Titula evropskog prvaka Kostiću je obezbedila direktan plasman na Svetsko prvenstvo u Portoriku, na kome su se u disciplini „devetka“ (9 ball) takmičila 32 igrača. Lazar je odlično započeo takmičenje, pobedivši u prvom kolu Amerikanca Hajdena Ersta rezultatom 7 : 5.

U drugom kolu protivnik mu je bio Edrian Prasad, juniorski prvak Amerike. Uz izuzetnu kontrolu igre Lazar je slavio rezultatom 7 : 3.

Lazar Kostic i Karl Gnadeberg

Treće kolo donelo je težak meč protiv Abdulrahmana Almouze iz Saudijske Arabije, iz koga je Lazar izašao kao pobednik (7 : 5). Ovom pobedom direktno se plasirao u četvrtfinale, gde ga je čekao još jedan Amerikanac, šesnaestogodišnji Pejn Mekbrajd.

U taktički i fizički veoma napornom meču, uz podršku trenera Ljubiše Vraneševića koji ga je pratio na ovom takmičenju, Lazar je pokazao veoma veliku mentalnu snagu i odlučnost, uspevši da nadoknadi zaostatak i sa 5 : 3 za protivnika stigne do pobede rezultatom 9 : 5.

U polufinalnom meču sastao se sa Karlom Gnadebergom iz Estonije, jednim od favorita za osvajanje zlatne medalje. Lazar je odlično otvorio meč, poveo sa 5 : 2, ali u ovom veoma zahtevnom sportu, koji ne dozvoljava ni najmanju grešku, sreća je bila na strani Estonca, koji se plasirao u finale pobedivši srpskog šampiona rezultatom 9 : 6.

Bronzana medalja Lazara Kostića ogroman je uspeh ne samo za srpski bilijar i užički sport, već pre svega za ovog mladog sportistu koji svojim primerom potvrđuje da su ljubav, posvećenost, samokontrola i odlučnost nekada dovoljni da prevaziđu brojne probleme finansijske prirode sa kojima se nemali broj sportista u našoj zemlji susreće.

T. Lj.

Izvor fotografija: Predator Pro Billiard Series

- Advertisement -