Pobednički podijumi autosportskih takmičenja, posebno kada se misli na reli, već dugi niz decenija gotovo se ne mogu zamisliti bez Užičana, pa je tako bilo i na drugom po redu ovogodišnjem reliju u okviru šampionata Srbije održanom u valjevskoj Mionici 6. i 7. jula.

Drugo mesto u generalnom plasmanu pripalo je Luki Kotorčeviću i Dejanu Pejiću, a odmah do njih, u generalnom plasmanu su posade Dejan Krčevinac i Miloš Marjanović,  dok su Tomo Nikitović i Siniša Milanović zauzeli četvrto mesto.  Luka i Dejan osvojili su i prvo mesto u klasi, a u istoj, klasi II , drugo mesto osvojila je posadaNikitović/ Milanović. Dejan Krčevinac i Miloš Marjanović zauzeli su prvo mesto u svojoj, klasi V. Sumirajući utiske iz Mionice, Luka je izjavio da je „više nego zadovoljan postignutim rezultatom“, a prvenstveno nastupom:

– Iako, zbog obaveza na fakultetu, nisam imao vremena da treniram, odnosno da se podsetim staza koje smo vozili prošle godine na istom reliju, bili smo odlično raspoloženi za izazov na samom startu prvog brzinca, i tako je ostalo do kraja. Promenljivi vremenski uslovi, sunce pre podne, pa obilne količine padavina posle podne, nismo prihvatili kao otežavajuću okolnost, već kao izazov za nas, i tako smo se i ponašali. Ostvarili smo prednost tokom prvih brzinaca kada smo imali suvu stazu, a dalje smo se prilagodili okolnostima, to jeste kiši i velikoj količini vode koja se zadržala u udubljenjima na asfaltu što je bila otežavajuća okolnost za brži tempo. Reli zbog toga i jeste poseban: svaka promena na stazi je nešto što se mora shvatiti kao nova mogućnost , a ne problem, i ako se tako razmišlja, onda nije problem da se uspešno i završi. Mi smo, u skladu sa mogućnostima auta, dali sve od sebe, i pokazalo se da je to bilo dovoljno dobro da konkurencija ostane iza nas.

Uz zahvalnost sponzorima: Prezident Slot Clubu , Gradu Užicu, roditeljima i prijateljima, Luka je iskazao želju i spremnost za međunarodnim nastupom u bugarskom šampionatu, što zavisi isključivo od sredstava,  a onda sledi pauza do 51. Srbija relija u Vrnjačkoj Banji.

I start ovogodišnjeg nacionalnog šampionata relijem „Đerdap“ u Donjem Milanovcu u maju,  bio je uspešan za Užičane, pa je posada Kotorčević/ Pejić osvojila prvo mesto u klasi i četvrto u generalnom plasmanu, dok su Tomo i Siniša bili drugi u klasi. Posada Krčevinac / Marjanović bila je prva u svojoj klasi. Ovaj reli Užički autosportski poklonici dugo će prepričavati, a posada Nenad Mirković / Borko Mitrović pamtiti, budući da im je izmakla titula u klasi, i visoka pozicija u generalnom plasmanu  koja se smešila nakon prvog dana takmičenja, u incidentu na stazi kada im je nakon izletanja, potpuno izgoreo auto.

Tri užičke posade u samom vrhu reli šampionata Srbije dovoljno govore ne samo o popularnosti ovog sporta u gradu na Đetinji, već i kvalitetu i posvećenosti vozača, suvozača i pratećih ekipa koje, uprkos borbi da za učešće na svakom takmičenju obezbede nepohodna novčana sredstva. Što se tiče ostalih autosportskih takmičenja, autoslalom, omiljena disciplina mladih užičkih vozača, već je počeo ubedljivom pobedom Dejana Pejića u Zrenjaninu na otvaranju sezone tokom marta meseca. U  užičkim ekipama se već prave planovi i uveliko pripremaja nastup na predstojećem autoslalom na Adi Huji, 21. jula.

Takođe je stigla najava učešća posade Dejan Krčevinac/ Dejan Golić na predstojećem reliju Sliven u Bugarskoj, pa se fanovi nadaju da će , nakon tehničkih problema koji su ih pratili na ovogodišnjim međunarodnim relijima, ovog puta u Užice doneti i jedan međunarodni trofej.

Tekst i foto: M. Nikolić

- Advertisement -