Povodom obeležavanja Svetskog dana voda, 22. marta, JKP „Vodovod“ Užice u saradnji sa Regionalnim centrom za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju iz Užica, po peti put je raspisao konkurs za učenike osnovnih škola. Ovogodišnja tema je bila „Voda u borbi protiv virusa“. 

U okviru literarnog konkursa prispelo je 16 radova i prvu nagradu je osvojio Lazar Novaković učenik drugog razreda „Prva osnovna škola kralja Petra II“, Užice, drugu nagradu – Maša Vesović, učenica petog razreda OŠ „Dušan Jerković“, Užice i treću nagradu – Uroš Petrović, učenik sedmog razreda OŠ „Miodrag Milovanović Lune“, Karan.

Prvonagrađeni rad Andrijane Jevđić, učenice osmog razreda OŠ“Đura Jakšić“ Ravni

Što se tiče likovnog konkursa od 86 pristiglih radova prvu nagradu osvojila je Andrijana Jevđić, učenica osmog razreda OŠ „Đura Jakšić“, Ravni, drugo, Mia Milosavljević, učenica prvog razreda „Prve osnovne škole kralja Petra II“, Užice i treću nagradu – Mina Milošević, učenica osmog razreda OŠ „Dušan Jerković“ Užice.

Vredne nagrade uz pridržavanje svih protivepidemioloških mera su uručene učenicima 22. marta na Svetski dan voda u prostorijama preduzeća „Vodovod“.

Konkurs je trajao od 1. do 15. marta i naišao je na odličan odziv kod učenika osnovnih škola u gradu i okolini. Više od sto dečaka i devojčica je animirano i učestovalo je na konkursu što jasno govori da smo na dobrom putu i da deca sve više shvataju značaj vode i očuvanja vodnih resursa.

Drugo mesto osvojila Mia Milosavljević, učenica prvog razreda OŠ „Prva osnovna škola kralja Petra II“ Užice

Komisiju za dodelu nagrada u okviru literarnog konkursa su činili: Marija Milović, master jezika i književnosti (Ekonomska škola Užice), Valentina Zlatanović Marković, dr filoloških nauka (Medicinska škola Užice) i Darko Ranković, profesor razredne nastave (RCU), dok je za likovni konkurs komisija radila u sastavu: Ana Lazić, diplomirana keramičarka (Umetnička škola Užice), Marijana Ćurčić, master likovna umetnica (Umetnička škola Užice) i Sofija Bunardžić, diplomirana slikarka – keramičarka.

Svetski dan voda se obeležava svakog 22. marta od 1993. godine sa idejom da se makar jednom godišnje setimo koliko nam je ova tečnost dragocena i da budemo zahvalni što je uopšte imamo, za razliku od desetina miliona stanovnika naše planete koji nemaju pristup pijaćoj vodi.

A Ujedinjene nacije obeležavaju Svetski dan voda ove 2021. godine uz globalnu javnu raspravu o tome kako ljudi vrednuju vodu i sve vrste njene upotrebe. Voda je ekstremno ugrožena zbog rasta broja stanovnika, sve veće potražnje u poljoprivredi i industriji kao i pogoršanja posledica klimatskih promena.

Treća nagrada dodeljena Mini Milošević, učenici osmog razreda OŠ „Dušan Jerković“ Užice

Hroniku KOVID -19 u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga, možete pogledati u tekstu UžiceMedia.

A aktuelne podatke za Srbiju možete videti na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -