S obzirom na ubrzane klimatske promene na planeti neophodno je da obrazovanje od najranijeg uzrasta bude usmereno na zaštitu životne sredine i održivi razvoj. To je edukativni interaktivni komplet koji sadrži udžbenik, prilagođen radu sa učenicima od predškolskog do srednjoškolskog uzrasta, kviz sa 100 kviz-kartica za interaktivnu proveru znanja, mapu-poster klimatskih promena, kao i poseban Vodič za predavače. Udžbenik i sav materijal u okviru „Klimatskog paketa“ su adaptirani i obogaćeni primerima iz Srbije, kako bi se sadržaj maksimalno približio učenicima u Srbiji.

– Postojanje jednog ovakvog interaktivnog obrazovnog sredstva na srpskom jeziku je izuzetan korak u napretku zaštite životne sredine i unapređenja obrazovne prakse. S obzirom na to da je ova tema od sve većeg značaja za život na planeti, potrebno je obrazovati mlade da u svakodnevnom životu primenjuju mere i aktivnosti koje doprinose zaštiti životne sredine i sprečavanju negativnih posledica klimatskih promena, – ističe Zorica Milosavljević, predsednica Udruženja „Zlatiborski krug“ iz Čajetine.

Zorica Milosavljević, predsednica UG Zlatiborski krug 

Projekat „Klimatski paket“ obuhvata i niz treninga za predavače u obrazovnom sistemu, kako bi učesnici razvili veštine prenošenja znanja o klimatskim promenama. Cilj da se teme o klimatskim promenama deci prikažu na nov, zanimljiv i kreativan način, a kroz časove da dominira interdisciplinarni pristup koji omogućava razvoj međupredmetnih kompetencija.

Projektom je predviđena i realizovana provera interesovanja učenika kroz organizovanje fokus grupe sa decom različitog uzrasta. Rezultati ovog istraživanja pokazuju veliku zainteresovanost učenika za klimatske promene i učešće u školskim i lokalnim aktivnostima na sprečavanju njihovog negativnog uticaja i zaštitu životne sredine.

U projekat su uključeni stručnjaci iz oblasti zaštite životne sredine, prevodioci, prosvetni radnici, biolozi, pedagozi, profesori jezika… Vodič za primenu su pripremili pedagozi koji se bave predškolskim, osnovnoškolskim i srednjoškolskim obrazovanjem i vaspitanjem.

– „Klimatski paket“ mogu da koriste i roditelji sa svojom decom, kao i oni koji rade sa mladima u okviru ekoloških i drugih udruženja, u cilju podizanja nivoa svesti i znanja o klimatskim promenama i zaštiti životne sredine i organizovanja društvenih akcija kako bi se šira javnost animirala da u svakodnevnom životu primenjuje mere koje doprinose smanjenju efekata klimatskih promena i održivom razvoju,- objasnila je Milosavljević.

Ona dodaje da je Udruženje građana „Zlatiborski krug“ jedino udruženje koje realizuje ovaj projekat na nivou Zlatiborskog okruga i tako nastavlja da bude primer organizacije koja u maloj sredini sprovodi velike projekte i ostvaruje značajne rezultate.

– „Klimatski paket“ je nastao u Rusiji 2015. kao deo međunarodnog pilot-projekta Programa Ujedinjenih nacija za razvoj – UNDP.  Interdisciplinarni tim ruskih eksperata, uključujući klimatologe, geografe, biologe, ekonomiste, stručnjake za životnu sredinu, dečije pisce, pedagoge i nastavnike, kreirao je originalni paket (http://climate-box.com/), koji je do sada preveden i primenjivan u sedam država istočne Evrope i centralne Azije.

-Projekat adaptacije „Klimatskog paketa“ za Srbiju odvija se u okviru projekta u oblasti klimatskih promena koji sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine, uz tehničku podršku Programa UN za razvoj i finansijsku podršku Globalnog fonda za zaštitu životne sredine ((GEF)).

Foto: UG „Zlatiborski krug“

Tekst iz serijala „ZELENI POJAS Od Eko škole do prve ekološke opštine“ sufinansiran je sredstvima OPŠTINE ČAJETINA. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Hroniku Kovid -19, sa najnovijim podacima u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga možete pogledati na našem linku.

- Advertisement -