– Grad Užice od Ministarstva za demografiju i populacionu politiku dobio je preko 22 miliona dinara za projekat podrške populacionoj politici. Oko 11 miliona usmereno je Domu zdravlja, tako da ćemo i ubuduće nastaviti da konkurišemo sa projektinma za unapređenje populacione politike, – istakla je Mirjana Radivojčević, pomoćnica gradonačelnice Užica.

Mirjana Radivojčević, pomoćnica gradonačelnice Užica (Foto: UžiceMedia)

Dr Nikola Malidžan, v.d direktor Doma zdravlja Užice naveo je da pored opremanja prostora savetovališta, nabavljena su i tri vozila za patronažnu službu i  ultrazvučni aparat kukova za decu do godinu dana.

Dr Novka Garabinović Vukašinović, pedijatar i načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece istakla je da otvaranjem razvojnog savetovališta deca će imati specijalan tretman  ako imaju smetnje.

Dr Nikola Malidžan, v.d. direktor Doma zdravlja Užice (Foto: UžiceMedia)

– Sve više je dece koja imaju u razvoju psihomotoričke, emocionalne, govorne i mentalne smetnje…  Mi prepoznajemo decu koja imaju smetnje u razvoju pa ih usmeravamo na pojedinačne preglede, a sada ćemo sve to objediniti u razvojnom savetovalištu, – navela je dr Garabinović Vukašinović.

Već pri prvoj poseti kod prevremeno rođene dece ili one koja u startu imaju neki drugi rizik, problem se prepoznaju u uzrastu  od tri ili šest meseci, a onda se prati njihov razvoj radi adekvatnog lečenja.

Dr Novka Garabinović Vukašinović, načelnica pedijatrije (Foto: UžiceMedia)

Kako je istaknuto Centru za majku i dete potrebno je još logopeda i pedijatara jer ih ima nedovoljno za Užice i Sevojno.

Hroniku Kovid -19, sa najnovijim podacima u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga, možete pogledati na linku UžiceMedia.

A aktuelne podatke za Srbiju možete videti na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -