Dok se očekuje završetak radova u centru Zlatibora i puštanje u probni rad Gold gondole, što su nadležni najavili za Preobraženje, 19. avgusta, na Zlatiboru boravi oko 15 hiljada turista.

Ova brojka bi bila sigurno veća da situacija sa koronavirusom nije uticala na turističke poslenike ovog kraja, ali su i pored toga puni optimizma i očekuju da do kraja leta i tokom jeseni Zaltibor poseti još više turista. U svim delovima opštine Čajetina i Zlatibora sprovode se mere zaštite – dezinfekcija javnih prostora i površina, a u hotelima je prilagođen način rada.

Posetioci Zlatibora obilaze Sirogojno, Mokru Goru, Ljubiš, Gostilje, Etno selo Boškova voda, Šljivovicu, Jablanicu, ali i manja mesta koja su poznata samo lokalnom stanovništvu.

Naselje Gajevi na Zlatiboru (Foto: UM)

Među najposećenijim lokalitetima i ovog leta je Stopića pećina koja je otvorena za posetioce svakim danom od 09:30 do 19:00 časova. Stopića pećina, inače je poznata po bigrenim kadama, ulazu impozantnih dimenzija i pećinskom vodopadu. Nalazi se u Rožanstvu koje je od centra Zlatibora udaljeno  dvadesetak kilometara. Spada u najposećenije atrakcije Zlatibora.


Zlatibor domaćin najveće biciklističke trke


Krajem avgusta, tačnije od 31. avgusta do 3. septembra biće vožena jubilarna, 60. Trka Kroz Srbiju, a među domaćinima etapa biće i Zlatibor, koji je u izboru biciklista iz 30 svetskih zemalja proglašen za najboljeg domaćina etape na prošlogodišnjoj, 59. Trci Kroz Srbiju.


Prethodne godine na Zlatiboru je pobedio Italijan Enriko Salvador, na kraju i ukupni pobednik Trke Kroz Srbiju, dok je naš Dušan Kalaba bio drugi u etapi. Karavan u kojem je bilo više od 20 svetskih ekipa poslao je lepu sliku u svet sa Zlatibora.

Zlatibor se, kao mesto cilja prve etape, užurbano priprema za jubilarno, 60. izdanje najprestižnije biciklističke manifestacije u Jugoistočnoj Evropi. Delegacija čelnih ljudi Trke kroz Srbiju predvođena direktorom trke Vladimirom Kuvaljom i sportskim direktorom Sašom Gajičićem posetila je u ponedeljak 27. jula 2020. opštinu Čajetina i sam centar Zlatibora gde se sprovode brojni infrastrukturni radovi, kako bi naša najpoznatija planina spremno dočekala 150 biciklista iz 30 svetskih zemalja upravo u samo centru Zlatbora 1. septembra, na cilju prve etape koja će startovati sa prelepe Jahorine.

Zlatibor će ove godine biti domaćin prve etape, koja će drugu godinu za redom startovati iz Republike Srpske, to jest iz Istočnog Sarajeva. Veliku zainteresovanost za učešće već sada pokazuju ekipe iz Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Holandije i Francuske.

- Advertisement -