Program ovogodišnjih Dana pastrmke započeo je uz nastup pevačke grupe „Raspevani Zlatibor“ i tradicionalni zlatiborski doručak u ljubiškom hotelu „Logos“, nastavio se takmičenjem u pripremanju riblje čorbe u seoskom turističkom domaćinstvu „Kukanjac“, dok je svoj epilog imao u vidu bogatog kulturno-umetničkog programa u izvedbi KUD-a „Zlatibor“ Čajetina i učenika Osnovne škole „Savo Jovanović“ iz Ljubiša, kao i glavnog događaja – takmičenja u pripremi jela od pastrmke u blizini kafane „Pećinar“.

Manifestaciju je otvorio Vladimir Živanović, direktor Turističke organizacije Zlatibor podsetivši da svake godine Ljubiš poseti sve veći broj gostiju iz okoline i regiona. Živanović je zahvalio učesnicima i posetiocima ovogodišnjih Dana pastrmke.

Takmičari su bili na visini zadatka, vedrog duha i dobrog raspoloženja. Svako je ribu spremao na svoj način, uz dekoraciju ili belo vino, a u konkurenciji je bilo pet ekipa.

Žiri u sastavu Bojana Božanić direktorka JP „Gold gondola“, Milan Marić ugostitelj sa Zlatibora i Mićo Čubrak opštinska uprava Čajetina nije imao lak zadatak, ali nakon degustacije i ocenjivanja doneo je odluku da je najbolju i najukusniju pastrmku pripremila ekipa „Boškove vode“ iz Ljubiša, a najuspešnija u pripremanju riblje čorbe bila je ekipa „S koca i konopca“ iz Arilja, dok je nagradu publike dobila ekipa „Zlatiborskog Eko agrara“.


Organizatori ove manifestacije su Udruženje proizvođača kalifornijske pastrmke „Ljubiška pastrmka“ i Mesna zajednica Ljubiš, a pokrovitelji su opština Čajetina, TO Zlatibor, SC Čajetina i Zlatiborski eko agrar.

 
– Ljubiš nije obično selo, već selo sa zabavom. Od kupališta i rečnih plaža, etno restorana i domaće kuhinje i sve to začinjeno „Danima pastrmke“, manifestacijom koja je već uveliko postala tradicija. U početku osmišljena radi promocije zlatiborske „Kalifornijske pastrmke“ i sela Luubiša još jednom je privukla veliki broj ljudi koji borave na Zlatiboru i koji su se uverili da i izvan samog turističkog centra ima mnogo mesta koje treba posetiti. LJubišani su opravdali poverenje sa pozivom da se vidimo i dogodine, a Ljubiš je uvek bio garant dobre zabave, dok je za sve prvoplasirane obezbeđena nagradna vožnja Zip line-om, najvećim u okolini, visine 130 m i dužine 550 m, koji je otvoren za posetioce svakim danom od 10-19 časova.

Podsećamo, zlatiborsko selo Ljubiš, čuveno je od davnina po umnim i otresitim ljudima, a u moderno vreme po uspešnoj zadruzi, ribnjacima pastrmke, velikanu srpske hidrotehnike Pećinaru, generalu Krsti Smiljaniću, pesniku Zlatibora Ljubivoju Ršumoviću, mnogima omiljenoj Boškovoj vodi i najdužem u okolini Zip line-u, od pre pet godina mesto je održavanja i jedne specifične manifestacije za ovaj kraj – Dana pastrmke, –  navedeno je u informaciji Turističke organizacije „Zlatibor“.

- Advertisement -