I pored toga što ove godine bazen u Gostilju neće raditi, kako je saopšteno iz Turističkog udruženja Gostilje, turisti mogu obići atraktivne vodopade u selu, svakog radnog dana od 09:30-19 časova, a cene ulaznica su:
Deca 100 dinara
Odrasli 150 dinara
Porodična karta 400 dinara
– Postoji i popust za grupe – po dogovoru.

Pored toga u Gostilju se može obići spomen kuća Dimitrija Tucovića, svakim danom u od 9,30 do 20 časova. Cena ulaznice je 150 dinara.

Gostiljski vodopadi (Foto: UM)

Gostilje je karakteristično zlatiborsko selo, ušuškano u zagrljaju očuvane prirode podno Čigote i Borkovca na nadmorskoj visini od 1.000 metara predstavlja izuzetnu turističku ponudu.

Vodopad na gostiljskoj reci visine preko 20 metara sa slapovima i vodenicama potočarama je posebno obeležje ovog kraja. Rakovička pećina i mnoge druge koje se nalaze u kanjonu reke Katušnice su pravi izazov za turiste, istraživače i speleologe.

Meštani zdravog duha s ponosom čuvaju svoje vrednosti, kulturu življenja na osnovama tradicije, poštujući zakonitosti prirode „uzmi ali vrati“.

Biseri prirode su reka Katušnica koja od svog izvora do ušća u kristalno čistoj vodi pruža izuzetne uslove za ribolov, pre svega pastrmke, a virovi predstavljaju najlepše prirodne bazene za kupanje.

Tu su izletišta Čigota, Borkovac, Čepovo, Smiljansko brdo, Zaugline sa uređenim prostorom oko izvorišta, predstavljaju bogat sadržaj za šetnju i odmor u netaknutoj prirodi. Planinsko okruženje, prošarano pašnjacima, borovom šumom nudi izuzetne uslove za lov i sakupljanje plodova i lekovitog bilja“.

Osim ovih podataka turistički poslenici ovog kraja pominju i staro predanje po kome su Gostiljci i Gostilje dobili „svoje ime od davnina jer su i tada bili dobri i gostoprimljivi domaćini“.

- Advertisement -