Statistika je neumoljiva, dakle, osim što Srbija troši više energije od svetskog proseka, čak šest puta više od nekih zemalja Ervope, zbog čega nema mnogo razloga za slavlje na Svetski dan energetske efikasnosti. Kako bi se potrošnja energije smanjila, država je najavila da će, ove godine, projekte energetske efikasnosti dotirati sa 1,3 milijarde dinara. Sredstva za ovu namenu izdvaja i Grad Užice.

Povećanje energetske efikasnosti ne znači ugrožavanje udobnosti i kvaliteta života, u najkraćem energetska efikasnost je upotreba manje količine energije za obavljanje istog posla, odnosno funkcija poput grejanja ili hlađenje prostora, rasvete, proizvodnje različitih proizvoda, rad automobila.

Energetske efikasnost ne sme se posmatrati kao štednja energije jer štednja uvek podrazumeva neku vrstu odricanja dok efikasna upotreba energije nikad ne narušava uslove rada i življenja. Poboljšana efikasnost upotrebe energije ima za cilj smanjenje potrošnje za istu količinu proizvoda i usluga što rezultira novčanom uštedom.

Povećanje energetske efikasnosti se zasniva na optimizaciji proizvodnih procesa i potrošnje energije, korišćenju obnovljivih izvora energije i promovisanju odgovorne potrošnje i recikliranja.

Postoji mnogo jednostavnih akcija koje možemo da sprovodimo tokom čitave godine, a ne samo danas na Svetski dan energetske efikasnosti, da jednostavno isključimo svetla i električne uređaje kada ih ne koristimo, da recikliramo, koristimo javni prevoz ili bicikl. Pored ekoloških benefita, ove akcije će dovesti i do ekonomskih ušteda.

Podsetimo, inicijativa je krenula iz Austrije, tokom Prvog međunarodnog sastanka o energetskoj efikasnosti, 1998. godine. Ima za cilj da približi ljudima kako da smanje potrošnju energije razumnim i održivim korišćenjem.

- Advertisement -