Od 5. marta pa do 5. aprila, zainteresovani građani mogu konkurisati za sufinansiranje mera energetske efikasnosti u Gradskoj upravi Užice, odnosno Odeljenju za zaštitu životne sredine i odživi razvoj. 

Da bi konkurisali, potrebno je da su vlasnici objekta i da živi u njemu, da poseduje dokaze o legalnosti samog objekta i da redovno izmiruje poreske obaveze.

Za ovu, petu po redu godinu, iz budžetskog fonda za zaštitu životne sredine, za sufinansiranje mera energetske efikasnosti, opredeljeno je 14 miliona dinara. Za zamenu stolarije opredeljeno je dva miliona dinara, za subvencije za nabavku kotlova na gas šest miliona, a za nabavku kotlova na pelet dva miliona dinara.

Milion dinara je opredeljeno za nabavku kotlova za zgrade. Maksimalan iznos subvencionisanja izolacije je 120.000 dinara, odnosno, do 50 posto od maksimalnog iznosa visine projekta. Maksimalan iznos subvencionisanja ugradnje stolarije je 80.000 dinara, nabavka kotla na pelet je 85.000, a kotla na gas 70.000 dinara. Rok za završetak svih radova je 15. oktobar.

Zainteresovani mogu konkurisati u narednih 30 dana. Prijavne obrasce mogu preuzeti sa sajta grada ili u Gradskoj upravi u Odeljenju za zaštitu životne sredine u  kancelariji br. 9. Detaljnije informacije o svemu zainteresovani građani mogu dobiti 12. marta za kada je u svečanoj sali Gradske skupštine planiran info dan.

Prošle godine za sufinansiranje je konkurisalo oko 350 građana od kojih je 184 koristilo subvenciju. U Gradskoj upravi ove godine očekuju veće interesovanje. U protekle četiri godine u mere energetske efikasnosti uloženo je 37 miliona dinara u 480 objekata.

Najavljujući konkurs, Dunja Đenić, članica Gradskog veća zadužena za zaštitu životne sredine, između ostalog je rekla:

Cilj raspisivanja ovog konkursa isti je kao i svih prethodnih godina. Zapravo, ovo je jedna od mera i aktovniosti kojima pokušavamo da rešimo ili bar smanjimo zagađenje vazduha u gradu.

O merama energetske efikasnosti već smo pisali na portalu Užicemedia, u tekstu pod naslovom: Energetska efikasnost šansa za uštede i smanjenje aerozagađenja, a koji se može videti na našem linku.

- Advertisement -