Memorandum su, tokom okruglog stola i predstavljanja projekta „Energetska efikasnost u javnim zgradama“, u Užicu potpisali predstavnica projekta Svjetlana Đokić, gradonačelnik Užica Tihomir Petković, predsednik opštine Bajina Bašta Radomir Filipović i zamenik predsednika opštine Priboj Saša Vasilić.

Oni su na počeku skupa izneli probleme sa kojima se svaka od pomenutih sredina susreće, navodeći kao ključne probleme zagađenje vazduha, veliki broj objekata javne namene koji su građeni ranije, a koje je teško zagrejati, posebno izdvajajući škole i vrtiće.

Užički gradonačelnik Tihomir Petković je rekao da se u nekoliko proteklih godina dosta radi po pitanju energetske efikasnosti u gradu, navodeći niz projekata koji su realizovani, dobru saradnju sa nemačkom vladom, da je u toku je realizacija nekoliko projekata finansiranih od EU i švajcarske vlade. Podsetio je i na sufinansiranje mera energetske efikasnosti individualnim domaćinstvima od strane grada i do sada je u njih uloženo oko 40 miliona dinara iz budžeta grada.

Sa skupa u GKC u Užicu

Predsednik bainobaštanske opštine Radomir Filipović je naveo podatak da godišnje gube 40 miliona dinara zbog starih zgrada koje je teško zagrejati, a da je u objektima gde je zamenjena stolarija ušteda oko 10 odsto troška za energiju na godišnjem nivou. Lokalna samouprava je, po njegovim rečima, do sada sanirala oko devet objekata. Filipović je podsetio na dosadašnju dobru saradnju sa lokalnom samoupravom iz Užica i GIZ-om, a da će potpisivanje Memoranduma i njegovo sprovođenje doprineti nastavku saradnje, daljem uređivanju objekata javne namene u cilju smanjenja troškova.

Zamenik predsednika Saša Vasilić iz Priboja govorio je o aktivnostima koje čini njegova opština, da se do sada najviše radilo u školskim objekatima, te da su ti radovi od 2016. godine intenzivniji, ali i da ga raduje što su na jednom ovakvom skupu i što zapravo zajedno mogu zajedno delovati, razmenjivati informacije. On je podsetio da će opština Priboj nastaviti da rešava započete poslove oko zamene fosilnih goriva i saniranje javnih objekata u okviru energetske efikasnosti. Priboj od ove godine predvideo 10 miliona dinara za saniranje privatnih zgrada u oblasti energetske efikasnosti, a za izradu projektno tehničke dokumentacije oko 45 miliona dinara. Vasilić je ocenio da je saradnja sa GIZ-om i RRA “Zlatibor“ dobra i da daje rezultate.

Direktor RRA „Zlatibor“ Slavko Lukić je podsetio kako su se ranije objekti gradili, te da se na trošak grejanja nije računalo, a da sada lokalne sredine imaju velike probleme, pa bi ih trebale rešavati u partnerstvu, jer se tako postižu najbolji rezultati u oblasti energetske efikasnosti.

Svjetlana Đokić, menadžer u GIZ-u

Viši projektni menadžer u GIZ-u Svjetlana Đokić, navela je da ova organizacija više od deceniju uspešno sarađuje sa ministarstvima u Vladi Srbije, sa lokalnim samoupravama, akademskom zajednicom, SKGO, nevaldinim sektorom i drugima u oblasti energetske efikasnosti gde su postignuti značajni rezultati i napredak Srbije u zgradarstvu.

– U proteklih desetak godina bavili smo se kreiranjem regulatornog okvira za ovu oblast, koja je nova za Srbiju, ali je načinjen pomak i može se reći da je Srbija jedan od lidera u ovom poslu na ovim našim prostorima. U fokusu projekta „Energetska efikasnost u javnim zgradama“ su škole i vrtići, odnosno, razvijanje alata za analizu ulaganja u obnovu škola, obuke domara i zaposlenih u školama i vrtićima, kao i jačanje kapaciteta jedinica lokalne samouprave u oblasti energetske efikasnosti u zgradarstvu, – navodi Đokić, podsećajući da sve ovo ne bi bilo moguće bez implementacije jedinica lokalne smaouprave koje moraju da budu spermene da primene sve te mere, da prepoznaju važnost ove teme i sve benefite koji su na raspolaganju. Po njenim rečima cilj potpisvanja Memoranduma je identifikcija zajedničkih polja delovanja i pomoć u radu opštinama – potpisnicama, da učine napredak u ovoj oblasti.

Regionalni skup u Užicu su organizovali Stalna konferencija gradova i opština i Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu, uz podršku projekta Srpsko-nemačke razvojne saradnje Energetska efikasnost u javnim zgradama i BioEn projekta kojeg sprovodi Regionalna razvojna agencija „Zlatibor“.

- Advertisement -