Svečana sednica povodom Dana grada održana u užičkom Narodnom pozorištu, prisutne pozdravili predsednik Skupštine Branislav Mitrović, gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević, ministri Nikola Selaković i Tomislav Momirović.

Predsednik Skupštine Branislav Mitrović je između ostalog rekao: „Dobro došli u grad u kome se njegovi stanovnici mogu sporiti oko mnogo toga, ali svima je Užice svetinja“ i poželeo dobrodošlicu ministrima i predstavnicima Vlade Republike Srbije, ambasada Rusije i Kazahstana, narodnim poslanicima u Supštini Republike Srbije.

Zatim, odbornicima, delegacijama zbratimljenih gradova, vojske, policije, SPC, političkih stranka, nevladinih organizacija, udruženja građana, kao i predstavnicima preduzeća, državnih organa, ustanova, škola, visokog obrazovanja, privatnog preduzetništva, mesnih zajednica i ostalih organizacija i zajednica.

Dobrodošlicu je poželela gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević i podsetila na najvažnije realizovane pojekte u proteklih godinu dana.

– Klisura Đetinje je proglašena zaštićenim područjem, a u funkciji su odnedavno turistički vozići na električni pogon koji saobraćaju na relaciji Gradska plaža – Staparska Banja.

Završena je rekonstrukcija Zelene pijace, proširen kapacitet konačišta Grad, rekonstruisan park ispred Graskog kulturnog centra, kao i dečiji bazen na Gradskoj plaži. Izvršena je kompletna rekonstrukcija nekoliko gradskih ulica, asfaltirana je desetina kilometara u užičkim selima, a privode se kraju radovi na fekalnoj kanalizaciji u naselju Turica.

Kompletno je rekonstruisana škola u Gostinici, izvršena energetska sanacija i rekonstrukcija OŠ „Nada Matić“ i odeljenja OŠ „Aleksa Dejović“ u Krvavcima. Sanirana je fasada OŠ „Dušan Jerković“, a u toku je sanacija krova na ovaj školi. Uskoro počinju radovi na komletnoj rekosntrukciji „Prve osnovne škole Kralja Petra II“.

Prioritet nam je uvek briga o najmlađima. U toku je izgradnja novog vrtića na Carini koji će moći da primi oko 200 dece, kao i radovi na rekonstrukciji prostora za vrtić u Kremnima. Uskoro počinju radovi na energetskoj sanaciji objekta vrtića Neven, a sve je spremno za otvaranje prvog seoskog vrtića u Karanu koji će moći da primi 55 mališana.

Dr Raković Radivojević je najavila da će do kraja godine biti završena rekonstrukcija i energetska sanacija zgrade Antituberkuloznog dispanzera, da se očekuju radovi na izgradnji obilaznice oko Užica, a potom podsetila na aktivnosti vezane za Prestonicu kulture Srbije.

– „Užičanstveni“ duh i Andrićeva misao da „kultura nije samo ono što čitamo, što pišemo, što slikamo, što zidamo – nego je kultura i pogled, i osmeh, i ponašanje, i gestikulacija, i govor će nas nositi i ubuduće kako bismo bili dostojni titule prestonice kulture“.

Dana grada čestitali su ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović i ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković.

Svečana sednica – Uručene nagrade i plakete

Na Svečanoj sednici Skupštine grada uručene su nagrade, plakete i povelje, najviša priznanja grada.

Povelje grada, najvše gradsko priznanje za doprinose ukupnom razvoju grada, dobili su: Udruženje Užičana u Beogradu, Dobrovoljno vatrogasno društvo, Dragiša Milosavljević, istoričar umetnosti, kompanija „Belplast“ Bela Zemlja i Mića Mićić, generalni direktor MPP Jedinstvo Sevojno.

Plaketa dodeljena fotoreporteru Milošu Cvetkoviću (Foto: Grad Užice)

Plakete grada, gradonačelnica Užica uručila je doc. dr Zoranu Jezdiću, prof. dr Biljani Mijović, Međuopštinskoj organizaciji Saveza slepih Srbije – Užice, Pevačko-amaterskoj grupi Kadinjača, Vesni Đurišić Čitaković, Ani Stambolić, Tamari Marković, Humanitrnoj organizacija Klub tri i poznatom užičkom fotoreporteru Milošu Cvetkoviću.

Nagrade za izuzetne rezultate u radu dobili su: Vesna Lijeskić, profesorki istorije, Milica Cvijović, studentkinja ETF u Beogradu, Snežana Cvetković, profesorka srpskog jezika, Boško Zarić, Mihajlo Ćuričić i Stefan Nikolić, učenici Tehničke škole.

Za izuzetne rezultate u radu nagrađeni su i Milica Ćirković, geronto domaćica, Aleksandar Radović, osvajač medalja na prekograničnim takmičenjima u Olimpijskim igrama za osobe sa intelektualnim teškoćama, Danilo Tomić, guslar, i Goran Ćosić, poljoprivrednik.

Na Svečanoj sednici su nastupili: Ljubica Vraneš i Dragoljub Bajić, solisti operskog ansambla Narodnog pozorišta u Beogradu.

Više fotografija na sajtu Grada Užica.

Za još informacija, tekstova, reportažapratite naš sajt!

- Advertisement -