Dan grada Užica obeležava se već desetak dana, čestitku sugrađanima uputila je gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević:

„9. oktobar je prilika je da se setimo svih onih koji su zaslužni za njegovo postojanje, od Sklavka i Mile koji se pominju u Dubrovačkim spisima iz 1329. godine, preko heroja koji su životima platili slobodu Užičke republike, do svih velikih Užičana, koji su ime grada proneli širom Evope i sveta.

Imamo dužnost i obavezu da ih se sećamo i da na njihove velike podvige i rezultate uvek podsećamo, jer njima dugujemo grad koji imamo danas.

Dan grada je prilika i da se zahvalimo i vama koji u Užicu danas živite i dajući nam vetar u leđa činite da bude lepše, zdravije i razvijenije. Da li smo na pravom putu pokazaće vreme, ali u jedno smo sigurni.

Sve što radimo, radimo sa ciljem da ovaj grad bude mesto u kome se ostaje i u koje se rado dolazi. Razvoj infrastrukture, privrednih, turističkih, kulturnih, sportskih i svih ostalih potencijala prioriteti su kojima smo posvećeni i na kojima ćemo još više, bolje i posvećenije raditi.

Dr Jelena Raković Radivojevic (Foto: Grad Užice)

Obilaznica, rekonstrukcija Zdravstvenog centra, izgradnja novih i rekonstrukcija postojećih puteva i ulica, izgradnja dečijih igrališta i sportskih terena, uređenje odmorišta, parkova i pešačkih staza, samo su neki od ciljeva koje smo postavili i od kojih nećemo odustati, usput rešavajući i sve ostale probleme sa kojima se naši građani suočavaju.

U tom velikom poslu imaćemo kao i do sada podršku Vlade Republike Srbije, a verujem i podršku građana Užica.

Naše Užice, jedino koje imamo moramo voleti i čuvati zarad svih blaga koje poseduje. Ipak, ono najveće čine deca a prema njima imamo najveću obavezu i odgovornost, jer na temeljima onoga što im ostavimo gradiće budućnost.

Svesni te činjenice, nadam se, svi zajedno nastavićemo jedinim ispravnim putem, putem daljeg razvoja našeg grada. Sa željom da budete zdravi, srećni i uspešni čestitam Vam 9. oktobar Dan grada Užica!“

Dr Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica grada Užica

Dan grada Užica

I ove godine Dan grada Užica, 9.oktobar, obeležen je brojnim događajima i tradicionalnim manifestacijama u organizaciji gradskih ustanova kulture i sporta. Obeležavanje je počelo pre desetak dana tradicionalnom manifestacijom “Daj pedalu raku”, pa su usledile izložbe, promocije, književne večeri.

Među njima je promocija knjige Dragice Cvijović i izložba “Vek protiv vatre” o 100 godina postojanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva, zatim, promocija knjige “Misija dobrote”, koja svedoči o veku postojanja Kola srpskih sestara.


Organizovano je književno veče užičkih profesora sa Beogradskog univerziteta, zatim tradicionalna manifestacije Užički dani (stručni skup lekara), pa Jesenji kros za učenike osnovnih i srednjih škola, i niz drugih.

Sa izložbe „Vek protiv vatre“ (Foto: N.Tošić UžiceMedia)


Uz Dan grada nastupio je Željko Samardžić, 7. oktobra, na Trgu partizana.


Kao i prethodnih godina sve bebe rođene na 9. oktobar, Dan grada Užica će dobiti zlatnik sa posvetom.

Nagrade, plakete i povelje biće uručene pojedincima i kolektivima na svečanoj sednici Skupštine grada Užica, koja je zakazana za 9. oktobar u Narodnom pozorištu.


Dan grada Užica: Plakete i priznanja

Povelje grada se dodeljuju za doprinos ukupnom razvoju grada, dobitnici su: Udruženje Užičana u Beogradu, Dobrovoljno vatrogasno društvo, Dragiša Milosavljević, istoričar umetnosti, Belplast Bela Zemlja i Mića Mićić, generalni direktor MPP Jedinstvo Sevojno.

Zbog rezultata ostvarenih u dužem vremenskom periodu, plaketom grada Užica nagrađeni su: doc. dr Zoran Jezdić, prof. dr Biljana Mijović, Međuopštinska organizacija Saveza slepih Srbije – Užice, Pevačko-amaterska grupa Kadinjača, Vesna Đurišić Čitaković, Ana Stambolić, Tamara Marković, Humanitrna organizacija Klub tri i Miloš Cvetković, fotoreporter.

Nagrade grada za izuzetne rezultate u radu dodeljene su: Vesni Lijeskić, profesoru istorije, Milici Cvijović, studentu ETF-a u Beogradu, Snežani Cvetković, profesoru srpskog jezika, Bošku Zariću, Mihajlu Ćuričiću i Stefanu Nikoliću, učenicima Tehničke škole, Milici Ćirković, gerantodomaćici, Aleksandru Radoviću, osvajaču medalja na prekograničnim takmičenjima u Olimpijskim igrama za osobe sa intelektualnim teškoćama, Danilo Tomić, guslar i Goran Ćosić, poljoprivrednik.


„Mladost je uvek ista: užička omladinska periodika“


A za sutra, takođe u okviru obeležavanja Dana grada, najavljeno je otvaranje izložbe „Mladost je uvek ista: užička omladinska periodika“, čije su autorke: Gordana Bacotić, Biljana Ristović i Nela Tomić-Bogdanović.

Izložba će biti otvorena u Narodnoj biblioteci Užice u utorak, 10. oktobra 2023. godine, u 18:00 časova.

Za još informacija, tekstova, reportažapratite naš sajt!

- Advertisement -