„Prvi vek Slobode“ monografija na kojoj je autor, Nemanja Nešić, radio i istraživao pune dve decenije, a kako sam kaže bilo je neophodno pročitati mnogo toga i prikupiti podatke o užičkom klubu u novinama, bibliotekama, arhivima.

Dugogodišnji trud se isplatio, monografija „Prvi vek Slobode“ je pred čitalačkom publikom, a koju će Užičani i svi koji vole „Slobodu“ moći da imaju u svojim bibliotekama, da je koriste za naredna istraživanja.

Autor monografije Nemanja Nešić kaže da je imao podršku dobrih ljudi, koji su sa njim podelili lepa i ona manje lepa sećanja, fotografije, savete šta je dobro da knjiga sadrži, a šta ne, tako da su mnogi zaslužni što monografija „Prvi vek Slobode“, upravo ovako izgleda.

– Ovo je kruna mog istraživačkog rada vezanog za „Slobodu“ i mislim da su postavljeni temelji za dalje publikacije. Definitivno moj utisak je veličina „Slobode“, prisustvo velikog broja ljudi i vezanost kluba i grada. „Sloboda“ je jedan od autentičnih simbola grada i ta činjenica mora da se uvažava, – rekao je Nešić.

Na promociji u bioskopskoj sali, u kojoj nije bilo slobodnih mesta, okupili su se bivši i sadašnji fudbaleri, treneri, navijači, predstavnici kluba, ističući da je „Sloboda“ istinski brend grada na Đetinji, da su odavde potekli mnogi veliki igrači i treneri.

Nemanja Nešić, autor monografije „Prvi vek Slobode“ (Foto: N.Tošić/UžiceMedia)

Monografija „Prvi vek Slobode“, priča o velikoj istoriji jednog malog kluba – na promociji su govorili: direktor Istorijskog arhiva Željko Marković, koji je rekao da je kod njega svojevremeno došao Nemanja i doneo monografiju „Bajerna“ iz Minhena, uz reči da hoće takvu za „Slobodu“. Urađena je po ugledu na monografiju tog nemačkog kluba. Marković je kazao da je kroz istoriju „Slobode“ prikazana „sadašnjost i prošlost jednog grada”.

Na promociji su svoja sećanja kazivali Dragan Subotić, bivši predsednik kluba, Ratko Trmčić, član Gradskog veća za društvene delatnosti, Dragan Marjanović, predsednik kluba, bivši igrač i trener Slobode Ivan Čančarević, bivši trener Ljubiša Stamenković Piskavac, bivši igrači Slobodan Jagodić i Milutin Tokmaković, navijač Fridom fajtersa Miksa i drugi.

Svi su govorili o užičkom klubu emotivno, za njih je „Sloboda“ „nit koja nas drži zajedno”, „jedini klub gde publika može da dobije utakmicu u Užicu“, klub koji se „ponosi igračima i trenerima koji su ovde potekli“.

Ljubav prema „Slobodi“ dugogodišnji navijač Pajo Dubljanin nasledio je od svog oca Ljuba Dubljanina, strastvenog navijača i ispričao je kako je još kao dete gledao „Slobodu“ i kako ljubav prema klubu prenosi na svoje unuke.

I na kraju, ovo je jedna od najposećenijih promocija knjige, kojoj sam u svojoj dugoj novinarskoj karijeri prisutvovala.

„Prvi vek Slobode“, promocija u punoj sali bioskopa „Art“ (Foto: N.T./UžiceMedia)

Za još informacija, tekstova, reportažapratite naš sajt!

- Advertisement -