Jubilej Istorijskog arhiva obeležen je na Dan grada, 9. oktobra, izložbom i otvaranjem legata. Istorijski arhiv Užice preuzeo je tokom 2022. godine arhivsku građu iz koje je formiran Lični fond Radovana Popovića, novinara „Politike“. Arhivsku građu Arhivu je predao tvorac fonda.

Kao dugogodišnji urednik Politikinog dodatka Kultura- umetnost, i kao autor desetina knjiga o srpskim piscima, sačuvao je, uz lična dokumenta i predao Arhivu arhivske kutije sa mnoštvom dokumenata nastalih radom javnih ličnosti bivše Jugoslavije, a koje je prikupio tokom svog rada.

Radovan Popović na izložbi u Istorijskom arhivu (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

To su ličnosti iz političke, umetničke, književne scene i drugih javnih oblasti, koje su ostavile pečat u Jugoslaviji, a pojedine implicirale događaje koje će upravljati scenom savremene Srbije, ali i lično u njima učestovalte, naveo je Željko Marković u katalogu.

Popović je rođen 1938. godine u selu Dub kod Bajine Bašte, a novinarstvom je počeo da se bavi najpre u užičkim „Vestima“, da bi kasnije postao dopisnik „Politike“, a potom urednik Kulturnog dodatka ovih beogradskih novina.

Lični fond Radovana Popovića, pored dokumenata, pisama i članaka sadrži i desetine slika i crteža u ramu, rađene raznim slikarskim tehnikama. Osim toga jedan deo značajnih događaja sačuvan je u njegovim zapisima, a sve se to moglo videti na izložbi prirređenoj u Arhivu.

Radovan Popović se na otvaranju izložbe „Zapisni Dub“ zahvalio Istorijskom arhivu Užice na razumevanju, podršci i otvanjanju legata.

Direktor Istorijskog arhiva Užice Željko Marković, podsetio je na istorijat ove ustanove navodeći da je užički Arhiv najveći u Srbiji po teritoriji koju pokriva, a da je od 1948. do danas radilo samo 57 zaposlenih, tako da je rezultat rada, zapravo rezultat tih ljudi.

Direktor Istorijskog arhiva Užice Željko Marković (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

– Zahvaljujem se njima ali i Državnom arhivu Srbije na saradnji, Ministarstvu kulture i Gradu Užicu na svim projektima koje su podržali, počev od izgradnje ove zgrade do opremanja depoa i drugih programskih aktivnosti , – rekao je Marković.

Jubilej Istrorijskog arhiva

Direktor Državnog arhiva Srbije dr Miroslav Perišić je kazao da je užički Arhiv jedan od retkih u Srbiji koji ima novu zgradu, dinamične programe, relativno bogatu izdavačku delatnost, podsećajući da im nedostaje istoričara.

– U arhivima se čuvaju dokazi da postojimo i kao država i kao narod i kao pojedinci. Sve ono što se stručno čuva i održava u arhivima nije nešto poput relikvije. To su živi arhivski dokumenti ugrađeni u naše sadašnje živote, izvor su saznanja o nečemu što je deo prošlosti i kao takvi mogu da imaju ulogu i mogu da utiču na današnju stvarnost.

Otuda je imperativ ozbiljne kultune politike kao dela državne i nacionalne strategije zaštititi nasleđeno. To je garancija da će biti zaštićeno i ono što danas nastaje. Bez arhiva nema ni istorije, – rekao je Perišić u Užicu.

Sa otvaranja izložbe i legata u Istorijskom arhivu (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

Na otvaranju izložbe govorili su gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević, koja je istakla značaj ove moderne ustanove koja svoj rad predstavlja široj javnosti. A direktor Arhiva Kosova i Metohije Marko Marković je najavio izložbu koja će biti otvorena početkom naredne godine u užičkom Arhivu u godini kojoj će Užice poneti laskavu titulu Prestonice kulture Srbije i to će biti početak lepe i uspešne saradnje.

Književnik Gojko Tešić je otvorio izložbu naglašavajući značaj Popovićevog stvaralaštva, koji je „najznačajniji i najsvestraniji biograf srpske književnosti. To se jednostavno može i proveriti. Po svojoj imagitivnosti i istrajnosti moglo bi se reći da je jedini u srpskoj književnosti na tom nimalo jednostavnom poslu istrajavao decenijama“, – rekao je Tešić.

Svečanosti u Istorijskom arhivu prisustvovali su predstavnici Ministarstva kulture, grada Užica, Državnog arhiva Srbije kao i arhiva iz Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Crne Gore, Kosova i Metohije, Slovenije, brojni Užičani.

Vredan jubilej Istorijskog arhiva Užice (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

Za još informacija, tekstova, reportažapratite naš sajt!

- Advertisement -