Susreti amaterskih pevačkih grupa koji postoje gotovo četiri decenije, manifestacija su koja okuplja brojne pevačke i igračke grupe iz užičkog kraja. U ime grada Užica Susrete je  otvorio član Gradskog veća Ratko Trmčić, naglasivši da su ovi susreti deo našeg bogatog kulturnog nasleđa, da traju gotovo četiri decenije i da će svakako nastaviti da se održavaju i narednih godina.

– Raduje i činjenica da je smotra prilagođena svim generacijama i da iz godine u godinu okuplja sve veći broj učesnika, ali i onih koji ovde dolaze kako bi se družili i uživali u pravim tradicionalnim vrednostima,-  istakao je Trmčić, nakon čega se, u skoro dvosatnom programu, 15 grupa sa preko 100 učesnika nadmetalo u takmičarskom delu.

Dobitnik ovogodišnje Plakete za razvoj kulturno-umetničkog amaterizma na području Zlatiborskog okruga je Osnovna škola ’“Đura Jakšić’“ iz Ravni koja je već dugi niz godina domaćin Susreta. U ime organizatora Plaketu direktorki škole Nadi Bosiljčić uručila je direktorka Gradskog kulturnog centra iz Užica, Jelena Vasović.

Plaketu direktorki škole Nadi Bosiljčić uručila direktorka GKC Jelena Vasović (Foto: GKC Užice)

Susreti amaterskih pevačkih grupa svake godine okupe velik broj učesnika. Učešće na ovogodišnjim uzeli su: Muška pevačka grupa ‘“Jabuka’“ iz Prijepolja, Muška I ženska pevačka grupa KUD „Kneginja Ljubica“ iz Požege, Muška pevačka grupa „Srpski božuri’“ iz Ribaševine, Muška pevačka grupa ‘“Lunovačka moba’“ iz Lunovog sela, Muška I ženska pevačka grupa Društva guslara iz Priboja, Muška I ženska pevačka grupa Društva za tradicionalno pevanje „Izvika“ iz Nove Varoši, Muška pevačka grupa KUD „Naš zavičaj“ iz Sevojna, Muška I ženska pevačka grupa KUD ‘“Dukat’“ iz Kosjerića, Muška I ženska pevačka grupa „Dragačevski vez“ iz Lučana, Muška pevačka grupa KUD „Štavalj“ iz Sjenice, Muška pevačka grupa „Zvuci Kadinjače“ iz Bajine Bašte, Ženska pevačka grupa UPO „Treće doba“ iz Kosjerića, Ženska pevačka grupa „Prvo zrno suncokreta“ iz Brekova, „Drinski lađari“ iz Užica.

Susreti amaterskih pevačkih grupa bili su prilika da nastupe i guslar Danilo Tomić iz Užica, klanista, dvojničar i frulaš Luka Vidaković i majstor dvojnica i frule Aco Marković.

U revijalnom delu nastupio je KUD „Kluba Tri“ iz Užica.

Podsećamo, Susreti amaterskih pevačkih grupa se organizuju pod pokroviteljstvom grada Užica a organizatori su Gradski kulturni centar, Osnovna škola ’’Đura Jakšić’’ i Mesna zajednica Ravni.

Susretima amaterskih grupa u Ravnima prisustvoavo je veliki broj predstavnika grada Užica, kao i veliki broj zvanica.

A šta je bilo pripremljeno za prethodna okupljanja u Ravnima i Susrete amateskih pevačkih grupa, više u tekstu UžiceMedia. Slične manifestacije organizuju se i u drugim selima užičkog kraja, poput tradicionalne manifestacije „Bez izvora nema vode“, koja se održava na Preobraženje u zlatiborskom selu Rožanstvo. A godinama unazad, ovo selo poznato po vrednim domaćinima, hladnom Zmajevcu, banji Vapa i nadaleko čuvenoj Stopića pećini, a svakog 19. avgusta, već blizu dve decenije je mesto susreta, narodnog saborovanja i negovanja veštine pevanja „iz vika“.

Sa nastupa jedne od muških pevačkih grupa u Ravnima (Foto: GKC Užice)

Hroniku kovid – 19 tokom avgusta možete videti na UžiceMedia.

Hroniku kovid -19 tokom jula u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga možete pogledati u tekstu UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Fotografije: GKC Užice

- Advertisement -