Povodom 6. decembra Međunarodnog dana borbe protiv femicida Autonomni ženski centar i Žene u crnom iz Beograda uz podršku udruženja žena Anima iz Đulića (BIH) organizuju uličnu akciju, u crnini i ćutanju, pod nazivom „Stop ubijanju žena“. Akcija je sutra, u nedelju, na Trgu Republike od 13 do 14 časova.

U okviru ovog protesta biće izvedena scenska akcija „Ženski životi su važni“.Obeležavanjem 6. decembra, simbolično se sećamo žrtava Montrealskog masakra, ali i svih žena koje su muškarci ubili samo zbog toga što su žene. 

Naoružani napadač 6. decembra 1989. godine ubio je 14 studentkinja u prostorijama Politehničkog fakulteta u Montrealu, Kanada, povikavši: „Vi ste sve jedna hrpa feministkinja, a ja mrzim feministkinje“

Tražimo da se uspostavi javno dostupna državna statistika o broju ubistava žena (femicida) i formira Nadzorno telo za njegovo praćenje, navedeno je u saopštenju povodom Međunarodnog dana borbe protiv femicida. 

„Ovaj zahtev ženske grupe su uputile državi pre tri godine, a UN Specijalna izveštačica za praćenje nasilja prema ženama, Dubravka Šimonović pozvala je države članice na formiranje ovog tela 2015. godine. 

Zahtevamo da državne institucije u svakom trenutku (a naročito u periodu vanrednog stanja i pandemije) deluju sa dužnom pažnjom, razmotre sve potencijalne rizike od mogućeg povećanja nasilja u porodici i njegovog smrtnog ishoda, i učine sve da ženama koje preživljavaju nasilje pruže podršku i da ih zaštite, što je prvi korak u prevenciji femicida“.  

U toku 2020. godine u Srbiji su od strane partnera ili drugog člana porodice ubijene najmanje 22 žene, a u još pet slučajeva postoji sumnja da se radi o femicidu. Prema navodima medija, u četiri slučaja nasilje je prijavljivano nadležnim institucijama. Sedam žena ubijeno je nožem, pet sekirom, tri pištoljem, tri su prebijene do smrti, jedna je ubijena automatskom puškom, jedna aktiviranjem bombe, dok su dve žene ubijene na druge načine (polivanjem benzinom i paljenjem, i tupim predmetom). Najmanje 30 osoba je ostalo bez majke, od toga 11 su maloletna deca. 

Tokom prethodne decenije u Srbiji su partneri i drugi muški članovi porodice ubili najmanje 330 žena. Naglašavamo „najmanje“ jer je ova statistika zabeležena na osnovu medijskih izveštaja, a ne znamo koliko slučajeva nije dospelo u medije.

Nema ni informacija o tome koliko žena je preminulo od posledica dugogodišnjeg trpljenja nasilja. Ni posle decenije rada na ovom polju nije moguće utvrditi rasprostranjenost problema sa kojim se suočavamo. Naročito zabrinjavaju slučajevi u kojima nije moguće utvrditi precizan uzrok smrti, gde se istrage vode mesecima (što je najočiglednije na primeru ubijene Jelene Marjanović), a ponekad nikada i ne završe. Ne smemo dozvoliti da nasilnici šetaju slobodno i da zločini prema ženama prođu nekažnjeno, navedeno je u saopštenju povodom Međunarodnog dana borbe protiv femicida.

Reagujte pre nego što bude kasno! Stop ubijanju žena!

- Advertisement -