Pomenutim podacima iz uvoda dodajmo da se prema jednom anketiranju sprovedenom u 23 osnovne i srednje škole Zlatiborskog okruga pokazalo da je 4,5 odsto od 1961 učenika sedmog osnovne i prvog razreda srednje škole probalo neku od droga. U procentu to nije mnogo, ali je sigurno da „crvena lampica“ mora da se upali i ako je dete samo jednom probalo narkotike. Prema toj anketi u sedam škola niko od učenika nije naveo da je koristio neku od psihoaktivnih supstanci. Iako većina učenika tog uzrasta nije imala dodira sa drogom i ovaj mali procenat je alarmantan za taj uzrast.

Ljiljana Tucović, rukovodilac službe Centra za socijalni rad za „Užicemedia“ kaže da se Služba za zaštitu dece i mladih sa problemima narkomanije dece i mladih ne bavi posebno, već samo u okviru zaštite dece i mladih s ispoljenim problemima u ponašanju shodno, relevantnim zakonima i pravilnicima koji se odnose na maloletne učinioce krivičnih i prekršajnih dela.

Ljiljana Tucović, rukovodilac službe Centra za socijalni rad (Foto: Privatna arhiva)

– Centar za socijalni rad vrši procenu i realizuje najadekvatnije mere za resocijalizaciju dece i omladine sa asocijalnim ponašanjem kao i krivično neodgovornih. Nakon procene koja predstavlja sistemski proces prikupljanja podataka, prepoznavanja i ocene problema, potreba, snaga i rizika, situacije i uključenih osoba, dostavlja se mišljenje Višem sudu.

Po donošenju sudske odluke Centar, organizuje i sprovodi mere iz otvorene zaštite (npr. realizaciju posebne obaveze uključivanje u pojedinačni ili grupni tretmanu odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi ili savetovalištu ili ispitivanje i odvikavanje od zavisnosti), prati rezultate resocijalizacije zavodskih vaspitnih mera i učestvuje  u organizovanju uslova za uključivanje maloletnika u normalan život po isteku mere, – ističe Tucović.

Na pitanje da uporedi podatke iz proteklih godina, i šta oni pokazuju kada je reč o maloletnicima, sa kojima raspolaže užički Centar, Tucović navodi da se u poslednjih pet godina Služba za zaštitu dece i mladih bavila problemima narkomanije, tako što je vršila procenu dece i mladih koji su izvršili krivično delo neovlašćeno držanje i stavljanje u promet opojnih droga (član 246. Krivičnog zakonika R Srbije).

– Tokom 2015. godine, na tretmanu CSR su se nalazila tri maloletnika sa ovim izvršenim krivičnim delom što, u ukupnom skoru izvršenih krivičnih dela (41) je 1%.

Tokom 2016.godine, na tretmanu CSR su se nalazila  takođe tri maloletnika sa ovim izvršenim krivičnim delom što, u ukupnom skoru izvršenih krivičnih dela (56) manje od 1%.

Tokom 2017. godine, na tretmanu CSR su se nalazila tri maloletnika sa ovim izvršenim krivičnim što, u ukupnom skoru izvršenih krivičnih dela (53) manje od  1%.

Tokom 2018. godine, na tretmanu CSR se nalazilo 18 maloletnika sa ovim izvršenim krivičnim delom što, u ukupnom skoru izvršenih krivičnih dela (55) je 33%.

Tokom 2019. godine, na tretmanu CSR se nalazilo 14 maloletnika sa ovim izvršenim krivičnim delom što, u ukupnom skoru izvršenih krivičnih dela /49/  je 28,5%.

Zaplenjena droga u užičkom kraju ( Foto: Iz arhive MUP)

Posmatrajući ove podatke vidimo da broj maloletnika sa ovim krivičnim delom u poslednje dve godine drastično raste.

Imajući to u vidu, stručni radnici ove službe su bili angažovani u okviru preventivnog programa Ministarstva pravde, zdravlja i socijalne zaštite, u kome su učenicima viših razreda osnovnih i srednjih škole Zlatiborskog okruga, držali radionice o korišćenju PAS.

Upitana da prokomentariše spremnost porodica na saradnju, kada se suoče sa  problemom narkomanije, Ljiljana Tucović odgovara da su roditelji veoma zainteresovani za rešavanje ovog velikog problema svoje dece.

– Porodice u kojima su prisutni ovi problemi su veoma zainteresovane i spremne na saradnju kako bi svoju decu izlečili ili sprečili da uđu u ovaj začarani krug, iz koga je veoma teško izaći. Naravno, fokus je na saradnji sa zdravstvenim ustanovama koje se bave lečenjem i rehabilitacijom, dok Centar za socijalni rad može pružati savetodavnu pomoć i podršku ovim porodicama.

Osim susreta sa problemom narkomanije koji su još prisutni problemi i šta bi kao rukovodilac Službe za decu i mlade izdvojila Ljiljana Tucović navodi niz prisutnih problema, poput nasilja, siromaštva…

– Cenatar za socijalni rad se poslednjih godina suočava sa veoma složenim problemima porodica (nasilje, deca u riziku od izdvajanja iz porodica,zloupotreba PAS, siromaštvo, zbrinjavanje starih,…) te bi ukidanje zabrane zapošljavanja omogućilo razvoj preventivnih programa koji bi predupredili probleme naših sugrađana.

Kakva su iskustva užičke Policijske uprave

U prilog ovoj temi „Radoznalost i neinformisanost mogu biti kobne“ nekoliko odgovora iz užičke Policijske uprave, gde se najpre navodi da u toku školske 2019/2020. godine u užičkim školama i njihovom neposrednom okruženju nije evidentirano nijedno krivično delo u vezi sa opojnim drogama.

Pored toga se kaže da je „jedan od prioriteta Ministarstva unutrašnjih poslova, pa tako i naše Policijske uprave da drogu i narko-dilere sklonimo sa ulica, naročito u blizini škola. Zbog toga godinama unazad preduzimamo niz aktivnosti kako bi učenici u školama, školskim dvorištima i na putu od kuće do škole i škole do kuće bili što bezbedniji.

Policijska uprava Užice (Foto: Iz arhive Užicemedia)

U osnovnim i srednjim školama na području Užica angažovani su školski policajci, kao i drugi policijski službenici koji u patrolnim i pozorničkim delatnostima obilaze škole i njihovu okolinu u vreme dok traje nastava, ali i kada se završi.

Takođe, policija preduzima brojne preventivne aktivnosti koje imaju za cilj da đacima ukažu na opasnosti koje korišćenje droga nosi sa sobom i kako da ih izbegnu,“- saopšteno nam je u pisanoj informaciji o narkomaniji.

Ovom prilikom ćemo pomenuti neke od preventivnih akcija i projekte koji su imali odjeka, a koje je srpski MUP u saradnji sa drugim institucijama već relizovao. Među njima je projekat „Osnovi bezbednosti dece“ u kom je jedna od tema „Prevencija i zaštita dece od zloupotrebe opojnih droga i alkohola“.

Tokom prethodnih školskih godina, policijski službenici su na ovu temu održali ukupno 206 predavanja učenicima četvrtih i šestih razreda osnovnih škola na kojima smo im ukazali da su posledice korišćenja narkotika pogubne i upoznali ih sa zakonskim sankcijama ukoliko drže ili prodaju drogu.

Takođe, godinama unazad u okviru projekta „Matura“ srednjoškolcima završnih razreda održana su predavanja o štetnosti upotrebe droga, na kojima je prisustvovalo oko 3.800 maturanata.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je tokom prethodne godine, na području svih policijskih uprava realizovalo projekat „Matura 2019“, usmeren na preventivno delovanje policije kroz sprovođenje informativnih i edukativnih aktivnosti o bezbednosnim rizicima i izazovima maturskih proslava, kao i pojačane preventivne kontrole lica, objekata i vozila (posebno u zonama škola, u blizini ugostiteljskih objekata i drugim mestima održavanja maturskih proslava).

Projekat je realizovan u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvom zdravlja, Ministarstvom omladine i sporta, Kancelarijom za borbu protiv droga Vlade Republike Srbije, Agencijom za bezbednost saobraćaja, Fakultetom dramskih umetnosti, Nacionalnom vozačkom akademijom „NAVAK“ i Udruženjem paraplegičara, kao i uz učešće partnera na lokalnom nivou (školske uprave, đački parlamenti, saveti roditelja, kancelarije za mlade, saveti za bezbednost, zdravstvene i ustanove socijalne zaštite, sportske organizacije, auto-škole, taksi udruženja, komunalne službe).

Povodom promocije projekta, u maju prošle godine u SC „Olimp“ održana je svečanost „Ples sa maturantima “,na kojoj je učestvovalo oko 500 učesnika završnih razreda srednjih škola. Maturantima se obratio potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova, koji i je pozvao na odgovorno ponašanje tokom maturskih proslava. Na svečanosti su maturantima podeljeni flajeri „Bezbednost saobraćaja“, „Prevencija nedoličnog i nasilničkog ponašanja“ i „Prevencija zloupotrebe alkohola i droge“. Prikazani su еedukativni spotovi „Poziv na ples“ i „Odrasti“ spotovi sa porukama javnih ličnosti maturantima da ne koriste alkohol, drogu i da im matursko veče protekne bez nasilja.

Umesto zaključka, da kažemo da treba ponoviti neke od ranijih podataka, iako većina mladih ne koristi psihoaktivne supstance, u proteklom periodu zabeleženo je povećano korišćenje marihuane koja je zapravo i najprisutnija.

Na pitanje kada su prvi put probali marihuanu 3,1 odsto anketiranih je odgovorio u uzrastu od 13-15 godina, ali ima i onih koji su probali sa 11 i manje godina.

Prema podacima iz istraživanja sprovedenih u Srbiji čak 60 odsto ispitanih kaže da u svom neposrednom okruženju ima nekog ko konzumira narkotike. U Beogradu je ta brojka 70 odsto, a svaki drugi kaže da je bio direktno ponuđen nekom drogom, dok je svaki četvrti i probao, onda je jasno da je nabavljaju od ljudi koje poznaju, od prijatelja.

Na prevenciji narkomanije u školama Zlatiborskog okruga se radi, ali taj rad mora biti i intenzivniji i vidljiviji, uz obavezno uključivanje stručnjaka različitog profila iz zdravstvenih ustanova, saveta roditelja i lokalnih zajednica. Na ovu temu više detalja u tekstu „Prevencija narkomanije kod učenika“.

Tekst iz serijala „RADOZNALOST I NEINFORMISANOST MOGU BITI KOBNE“ – O važnosti prevencije narkomanije u školama Grada Užica, proizvdnja medijskih sadržaja programa za omladinu, projekat je sufinansiran sredstvima GRADA UŽICA. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

- Advertisement -