SSP Užice: Hoće li biti rekonstrukcije užičkog Zdravstvenog centra, pita nadležne u novom saopštenju, kao i „da li je rekonstrukcija Zdravstvenog centra još jedna laž aktuelne vlasti“, pošto je odavno najavljena.

SSP Užice: Hoće li biti rekonstrukcije…?

Saopštenje prenosimo u celosti:


„Zdravstveni centar u Užicu, koji pokriva područje Zlatiborskog okruga sa oko 300.000 korisnika, nalazi se u katastrofalnom stanju, jer sistem puca od preopterećenja i nije u stanju da adekvatno zbrine pacijente.


Još u januaru 2022. godine, najavljena je opsežna rekonstrukcija tokom koje bi, nakon izgradnje dodatnih 60.000 kvadrata, rušenja i rekonstrukcije dotrajalih objekata i kompletnog opremanja, zadovoljio uslove i postao peti klinički centar u Srbiji.

Radovi koji su najavljeni, trebalo je da se odvijaju u fazama trajali bi prema proceni tri godine. Projekat o rekonstrukciji i dogradnji bolničkog kompleksa, koji je uradila šabačka firma Set Šabac, a u februaru 2022. godine je trebalo da usvoji Komisija za planove u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, nakon čega je bilo predviđeno podnošenje zahteva za lokacijske uslove i izradu projekta za građevinsku dozvolu.


Prvobitna vrednost radova je u međuvremenu sa 80 procenjana na 120 miliona evra, a Grad Užice je finansirao izradu projektno tehničke dokumentacije sa sto miliona dinara. Iako je Aleksandar Vučić tada i najavio projekat i rekao da s radovima može da se započne za deset do dvanaeset meseci, na rekonstrukciji nije urađeno ništa.

Građani Zlatiborskog okruga nisu obavešteni čak ni da li je plan usvojen, da li su dobijene potrebne dozvole jer nisu započeti bilo kakvi građevinski radovi i traže odgovore od nadležnih, da li će rekonstrukcije uopšte biti ili je ovo bila još samo jedna laž u nizu od strane Aleksandra Vučića i SNS vlasti.


Do tada im ostaje da se leče u uslovima koji su prevaziđeni i u zemljama Trećeg sveta, u krajnje nehigijenskim uslovima, u oronulim zgradama, bez dovoljno kapaciteta za preglede, zbrinjavanje ili smeštaj pacijenata, bez osnovne opreme, kreveta i dušeka ili opreme za mediicinsku dijagnostiku, sa sramotnim manjkom lekara i medicinskih sestara, da satima i danima čekaju u prenatrpanim hodnicima na pregled ili mesecima na specijalistički pregled, u situaciji koja postaje sve gora i da se bezobzirno upućuju u privatne ordinacije.


Na osnovu navedenog pitamo nadležne da li će najavljene i obećane rekonstrukcije biti ili su očajni građani još jednom prevareni od strane aktuelne vlasti i predsednika Aleksandra Vučića“, – navodi se u saopštenju Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Užice.

Infektivno odeljenje užičke bolnice (Foto: Iz arhive Užicemedia)

SSP Užice: Hoće li biti rekonstrukcije, pitanje upućeno nadležnima u vlasti a mi podsećamo, u aprilu 2021. godine predsednik Vučić je prilikom posete Užicu najavio – da se uskoro kreće sa kompletnim renoviranjem Zdravstvenog centra Užice, vrednim 30 miliona evra, da se radi sve novo, te da će to biti „najmodernija bolnica, sa najmodernijim aparatima, što će biti od velike koristi čitavom užičkom kraju“.

Za još korisnih informacija i tekstova, pratite naš sajt!

- Advertisement -