Sneg u februaru u užičkom kraju mnoge iznenadio. Na putevima ima snega, na pojedinim deonicama saobraćaj otežan i usporen, u prekidu železnički saobraćaj od Užica prema Prijepolju. Bez struje više naselja.

Na putnim pravcima Nove Varoši, Užica, Valjeva, Čačka, Kraljeva, Novog Pazara, Ivanjice i Sjenice vozači treba da znaju da je saobraćaj usporen, jer snega ima od 5 do 10 centimetara, neophodna je zimska oprema, a na pojedinim deonicama i upotreba lanaca.

Iza Auto moto saveza Srbije (AMSS) apeluju da se bez preke potrebe ne kreće na put, a ukoliko se krene da se koriste putevi koji imaju prioritet čišćenja i održavanja u zimskim usloviima, uz obaveznu zimsku opremu.

Na pojedinim putnim pravcima u planinaskim predelima ima leda i snežnih nanosa pa je saobraćaj otežan i prilično usporen. Na nekim deonicama je uvedena zabrana saobraćaja kamionima sa prikolicama i šleperima, saopšteno iz JP „Putevi“.

Zbog vremenskih nepogoda u prekidu je zeleznički saobraćaj na deonici barske pruge između stanica Užice i Prijepolje zbog oštećenja kontaktne mreže i železničke infrastrukture.

Ima snega na putevima u užičkom kraju (Foto: Arhiva UžiceMedia)


Problema je bilo i na pruzi između stanica Užice i Uzići, pa je za saobraćaj vozova sa elektro vučom zatvoren deo pruge od Užica do Sevojna. Vozovi su satima stajali u stanicama Kosjerić i Požega.


Struje nije bilo sinoć i u pojedinim delovima Užica i selima. Zbog havarija na dalekovodu oko 4.600 domaćinstava je bilo bez električne energije, pretežno u seoskom području, Mokra Gora, Kremna…

U delu opštine Čajetina i pojedinim selima nije bilo struje zbog problema sa snežnim padavinama. Bez napajanja električnom energijom ostali su juče i stanovnici pojedinih naselja u Priboju, Prijepolju i Bajinoj Bašti.


Sneg u februaru, nestanak struje i loše vremenske prilike, razlog su što nastava danas neće biti održana u tri pribojske škole, u Kratovu, Sastavcima i Pribojskoj Banji.

Sednica Gradskog štaba za vanredne situacije

Na sednici užičkog Gradskog štaba za vanredne situacije usvojene su mere za brže prevazilaženje novonastale situacije. Angažovana je mehanizacija lokalnih javnih preduzeća na čišćenju snega, kao i privatni preduzetnici koji su sklopili ugovor o angažovanju sa gradom. Ukoliko bude potrebe biće angažovana i dodatna mehanizacija drugih preduzeća i preduzetnika, rečeno je na sednici. A zbog neizvesne situacije sa snabdevanjem električnom energijom na seoskom području u dogovoru sa direktorima osnovnih škola donosiće se odluka o održavanju nastave.

Bio je prisutan i problem padanja stabala u pojedinim delovima grada, ali je u saradnji sa Vatrogasnim jedinicama sve uklonjeno, izjavila je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević i podsetila na slučaj koji se desio na Gradskoj plaži.

– Nažalost imali smo i jedan incident u kome su troje dece i jedna starija osoba lakše povređeni nakon pada stabla na šetalištu na Gradskoj plaži. Na sreću svi su dobrog zdravstvenog stanja i pušteni na kućno lečenje. Kako bismo izbegli ovakve situacije preduzećemo sve neophodne mere u cilju zaštite stanovništva od snegoloma i snegoizvala drveća i odrona tokom i nakon topljenja snega. Ovo se posebno odnosi na lokaciju Gradske plaže gde je potrebno izraditi plan i izvršiti uklanjanje rizičnog drveća. U kanjonu reke Đetinje postavićemo dodatne table sa upozorenjem na opasnost od odrona koji se može očekivati zbog naglog topljenja snega, – kazala je užička gradonačelnica.


Sneg u februaru i vreme narednih dana


Prema najavama meteorologa vreme u prvom delu dana oblačno, hladno i uglavnom suvo, osim na jugu Srbije gde se veći deo dana biti kiše u nižim predelima, a sneg na planinama. Popodne moguća slaba kiša.


U utorak oblačno i suvo, samo posle podne na jugu mestimično sa kišom, na planinama sa snegom, a uveče i tokom noći sneg se očekuje i u centralnoj i zapadnoj Srbiji. Najniža temperatura od -2 do 3, najviša od 2 do 7 stepeni.


I u sredu oblačno, mestimično sa slabim padavinama, u četvrtak slaba kiša dok će na zapadu i jugozapadu zemlje padati padati susnežica i sneg.

Podsetimo se i na padavine u januaru ove godine.

- Advertisement -