Sneg pada u užičkom kraju, visina snežnog pokrivača kreće od 10 u nižim do 30 centimetara u planinskim predelima Zlatibora, Tare i Zlatara. Prema informaciji iz Javnog preduzeća „Putevi Srbije“(10.januar), zbog snežnih padavina na području Užica i Bajine Bašte važi zabrana saobraćaja za teretna vozila.

Sneg pada i dalje  – stanje na putevima

11. januar

Sneg i dalje pada u užičkom kraju, JP „Putevi Srbije“ posebnu pažnju poklanja organizaciji rada Zimske službe, održavanju prohodnosti puteva i obaveštavanju javnosti o stanju na putevima.

Na najopterećenijim putnim pravcima I prioriteta/A kategorije održavanja kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do 5 cm na teritoriji Beograda, Čačka, Ivanjice, Kolubare, Kosova, Kragujevca, Kruševca, Niša, Novog Pazara, Požarevca, Požege, Užica, Valjeva, Vranja, Zaječara.

Na državnim putevima II prioriteta/B kategorije održavanja kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do 5 cm na teritoriji Beograda, Čačka, Ivanjice, Kolubare, Kosova, Kragujevca, Kruševca, Mačve, Niša, Novog Pazara, Požarevca, Požege, Užica, Valjeva, Vranja, Zaječara.

Na ostalim putnim pravcima III prioriteta/C kategorije održavanja kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do 5 cm na teritoriji Beograda, Čačka, Ivanjice, Kolubare, Kosova, Kragujevca, Kruševca, Mačve, Niša, Novog Pazara, Požarevca, Požege, Užica, Vranja, Zaječara.

Preporučuje se oprezna vožnja!

Na putu od Zlatibora prema Užicu (Foto: Lj. Lučić)

Neprohodni su sledeći putni pravci III prioriteta/C kategorije održavanja:

II A-198  Odvraćenica – Preko Brdo

Poledica

Zbog najavljenih niskih temperatura postoji mogućnost pojave mestimične poledice na putevima, a pogotovo na deonicama koje se prostiru duž rečnih tokova, kotlina, klisura kao i na putnim objektima.

Magla

Postoji mogućnost pojave magle na putevima, a pogotovo na deonicama koje se prostiru duž rečnih tokova, kotlina, klisura kao i na putnim objektima preko reka.

10. januar

Prognoza vremena

Za sredu meteorolozi najavljuju hladnije i očekuju ledeni dan, kada se očekuje najniža temperatura i do -14.

Prema prognozi vremena za sutra, utorak, suvo, povremeno sa slabim snegom posle podne uz postepeno razvedravanje.

U četvrtak u jutarnjim časovima umeren i jak mraz. U toku dana malo do umereno oblačno, suvo i hladno posebno u jutarnjim satima.

Po prognozi do 18. januara očekuje nas stabilno i suvo vreme, uz postepeno slabljenje jutarnjih mrazeva i porast dnevne temperature.

Snega pada, zabrana saobraćaja za teretna vozila

Na području Užica i Bajine Bašte, zbog snežnih padavina na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila na svim putnim pravcima. Vozačima savetujemo da koriste zimske pneumatike, poštuju ograničenja brzine i da prilagode brzinu kretanja, navodi se u informaciji Javnog preduzeća Putevi Srbije.

Sneg pada u Užicu, a ovako je kod Hidrocentrale

Na naslovnoj fotografiji je Hidrocentrala na reci Đetinji, koja se nalazi ispod užičkog Starog grada, a napravljena je 1900. godine i jedan je od simbola grada Užica. To je prva električna centrala podignuta po Teslinim principima polifaznih struja u Evropi i druga u svetu, svega pet godina posle podizanja iste takve na reci Nijagari u Americi.

A kako je sve počelo i kada se u Užicu javila ideja da se koriste vodene snage Đetinje, više na sajtu Turističke organizacije Užica.

Na Zlatiboru ima više snega (Foto: N.Tošić UžiceMemdia)

Hroniku kovid -19 tokom januara možete pogledati na UžiceMedia.

Hroniku kovid -19 tokom decembra možete pogledati na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -