Selimir Radulović, pesnik ovogodišnji je dobitnik Povelje, a tradicionalna manifestacija „Pesničke vatre zlatiborske“ ove godine se priređuje u čast 130 godina od rođenja Miloša Crnjanskog, u nedelju 22. oktobra na Zlatiboru.

Manifastacija počinje paljenjem vatre na Šumatnom brdu, kod Spomenika, u 18:30 časova, koju će upaliti dobitnik Povelje Selimir Radulović, dok će poetsko veče biti održano u Kulturnom centru na Zlatiboru sa početkom u 19:30 časova.

O dobitniku Povelje Pesničkih vatri Selimiru Raduloviću govoriće predsednik Matice srpske Dragan Stanić, stihove dobitnika Povelje govore Prvak drame Užičkog narodnog pozorišta Slobodan Ljubičić i učenica Ugostiteljsko turističke škole iz Čajetine Jelena Kovačević.

U okviru manifestacije učestvovaće i pesnici koji borave u Srbiji na Međunarodnom susretu pisaca, zavičajne pesnikinje, dok će dramski i filmski umetnik Lazar Ristovski govoriti stihove Crnjanskog.

Učesnici programa “Pesničke vatre zlatiborske”

Selimir Radulović, pesnik, dobitnik Povelje „Pesničkih vatri zlatiborskih“

Dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske

Lazar Ristovski, glumac

Slobodan Ljubičić, glumac

Jelena Kovačević, učenica UTŠ, Čajetina

Panagopulos Aleksios, pesnik iz Grčke

Elena Buevič, pesnikinja iz Ukrajine

Čedomir Vukićević, pesnik iz Crne Gore

Mirjana Ranković Luković, pesnikinja i novinarka

Marija Vulović, pesnikinja

Pesnička manifestacija na Zlatiboru

Inače, tradicionalna manifestacija “Pesničke vatre zlatiborske” je kulturni događaj koja doprinosi uspostavljanju neposredne međunarodne kulturne saradnje u oblasti književnog stvaralaštva.

Svake godine ova manifestacija je posvećena nekom od značajnih domaćih i svetskih pesnika, ove godine u čast poezije i 130 godina od rođenja Miloša Crnjanskog.

Manifestacije se organizuje se u saradnji sa Udruženjem književnika Srbije i Kulturno-prosvetne zajednice, u programu pored domaćih pesnika svake godine učestvuju i pesnici iz inostranstva, naši ugledni glumci i operski pevači.

Zlatiborsko pesničko veče ukrašava velika vatra na Šumatnom brdu kod spomenika, koju svake godine pali neko od uglednih pesnika, ove 2023. godine u pitanju je pesnik Selimir Radulović, ovogodišnji je dobitnik Povelje, manifestacije „Pesničke vatre zlatiborske“.

Zlatibor, priroda koja očarava (Foto: N.T. Arhiva/UžiceMedia)

Za još informacija, tekstova, reportažapratite sajt Užicemedia!

- Advertisement -