Savetovalištu za žene sa invaliditetom obolele od raka dojke „Jefimija“ za oktobarske aktivnosti obezbeđena je vredna donacija Fondacije Live Rich.

Saradnja se nastavlja, pre godinu dana imali smo prvu donaciju za pretzentaciju, a ove godine smo smo se dogovorili da doniramo novčana sredstva i da naša Fondacija isfinansira sve događaje u mesecu oktobru, mesecu borbe protiv raka dojke – , istakla je Marija Ždero, upraviteljka Fondacije Live Rich, podsetivši da im saradnja sa „Jefimijom“ pričinjava zadovoljstvo, jer se „udruženje i fonadcija bore da dopinose jednoj istoj vrednosti, opštem boljitku, nečem što nije samo naš interes već to delimo sa zajednicom“.

Marija Ždero

Njena očekivanja su da će saradnja biti nastavljena, a mi podsećamo da je prva donacija Fondacije Live Rich bila u oktobru prošle godine kada je uručena oprema za prezentaciju na radionicama, koja je doprinela uspešnijim predavanjima koje volonterke i tim „Jefimije“ održavaju u čitavom regionu kako bi se povećala motivacija žena da redovno idu na preventivne preglede, odazovu se na poziv za skrining raka dojke, i tako preduprede i na vreme otkriju bolest koja je u ranom stadijumu u većem stepenu izlečiva.

Po rečima predsednice Upravnog odbora Savetovališta za žene sa invaliditetom obolele od raka dojke „Jefimija“ Slavice Simić inicijativa za donaciju oba puta je potekla od Fondacije Live Rich, što raduje, pošto nastoje da dopirnesu opštem dobru.

Slavice Simić

Do sada su isfinansirane aktivnosti iz redovnog servisa, pre svega, iskustvena podrška u bolnici ženama koje su operisane, dežurstva u prostorijama Savetovališta dva dana u sedmici za psihološko i emocionalno zbrinjavanje, ali i pružanje informacija koje mogu da umire paniku, da oslobode od straha i pruže uvid u to koji su sledeći koraci koji će se dešavati u lečenju,- kaže Simić i podseća da trenutno raspolažu izvesnim brojem perika od prirodne dlake i većim brojem proteza koje žene mogu da pozajme.

Nada Simeunović je operisana pre dve decenije, trenutno je aktivna u timu „Jefimije“, radi podrške u bolnici i Savetovalištu, jer kako kaže žene koje su to prošle mogu u prvom momentu, nakon operacije, biti snažna podrška.

Nada Simeunović

Tada smo ženi i najpotrebnije, ona nam veruje jer zna da smo mi prošle sve ono što će ona tek proći. Dok god budem mogla, neću odustati od rada u „Jefimiji“,- kaže Simeunović i zahvaljuje na donaciji koja im omogućava da nesmetano sprovode niz planiranih aktivnosti.

Savetovalište „Jefimija“ u Užicu postoji 19 godina, i u tom periodu je kroz njihov rad obuhvaćeno preko 10.000 korisnica pre svega iz užičkog kraja, ali i Srbije i regiona, sa kojima se kontaktira i daje im se iskustvena podrška preko skajpa i telefona. Trenutno ima preko 300 redovnih članica.

Savetovalište „Jefimija“ osnovano je 1. aprila 2000. godine i ima za cilj da kroz iskustvenu, psihološku i informativnu podršku olakša prolazak obolelim ženama kroz proces lečenja i utiče na poboljšanje kvaliteta života nakon bolesti.

Kroz javno delovanje „Jefimija“ podiže svest javnosti o potrebi očuvanja zdravlja žena i ranog otkrivanja raka dojke. Utiče na zdravstvenu politiku u skladu sa savremenim tendencijama u lečenju raka dojke, kao i potrebama obolelih u realnim uslovima u Srbiji i regionu. Od ove godine učestvuju u „Trci za zdravlje“ u Beogradu.

Savetovalište za žene sa invaliditetom obolele od raka dojke „Jefimija“, od početka februara, zahvaljujući podršci Grada Užica, počelo je sa radom u novom prostoru koji se nalazi u Ulici Nikole Pašića 38 b.

- Advertisement -