Izbori u Srbiji održavaju se danas, Srbija bira predsednika na redovnim predsedničkim, i novi saziv Skupštine na vanrednim parlamentarnim, a u Beogradu i jednom broju opština (13) u Srbiji danas se bila lokalna opštinska vlast. U užičkom kraju biraju građani Sevojna i Bajine Bašte.

Prvi preliminarni rezultati

Prema prvim preliminarnim rezultatima koje je objavio IPSOS/CeSid na osnovu 68,4 odsto obrađenog uzorka na parlamentarnim izborima u Srbiji najviše glasova osvojila je lista „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“ za koju je glasalo 43,1 odsto birača. Na drugom mestu su Ujedinjeni za pobedu Srbije sa 13,2 odsto, a na trećem SPS sa 11,4 odsto.

Prema prvim preliminarnim rezultatima koje je objavio Ipsos/CeSID na osnovu 55,6 odsto obrađenog uzorka na predsedničkim izborima u Srbiji najviše glasova osvojio je lider SNS Aleksandar Vučić, 59,0%, na drugom mestu je Zdravko Ponoš sa sa 17,6%, Miloš Jovanović 5,9%, Milica Đurđević 4,5%.

RIK će tek sutra objaviti preliminarne rezulate.

Izlaznost u Srbiji i u Užicu oko 60 odsto.

Izbori u Užicu i Sevojnu

Prema podacima izborng štaba koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije, a na osnovu obrađenog glasačkog materijala sa 20 birališta, na predsedničkim izborima u Užicu vodi Aleksanadar Vučić.

U tom štabu, Danasu je rečeno da Vučić trenutno ima podršku od 54, a Zdravko Ponoš – 21 odsto glasova Užičana.

Na lokalnim izborima u Sevojnu najviše glasova osvojila je Srpska napredna stranka sa oko 47 odsto glasova, a na drugom mestu je Zdrava Srbija sa oko 22 odsto glasova birača.

Preliminarni rezultati koje je objavio SNS

Prema preliminarnim rezultatima koje je objavio SNS na parlamentarnim u Srbiji najviše glasova osvojila je lista „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“ za koju je glasalo 44 odsto.

Lista „Ujedinjeni za pobedu Srbije“ osvojila je, kako je na konferenciji za novinare rekao Aleksandar Vučić, osvojila je 13,6 odsto.

Listi oko SPS pripalo je 11,4 odsto glasova, koaliciji Moramo Nada pripalo je 5,3, a Koaliciji Moramo 4,7 odsto, piše Tanjug.

Izlaznost do 18:00 časova

Izlaznost u Užicu do 18:00 časova je 55,16 odsto, u Sevojnu 60,90, izlaznost u Srbiji do 18 časova bila je 50,82 odsto, saopštio je RIK.

Prema poslednjim podacima IPSOS Srbija i CeSID do 19 sati u Srbiji je na birališta izašlo i glasalo 54,6 odsto građana.

Biračka mesta su otvorene do 20:00 časova i svi koji se zateknu u ili ispred biračkog mesta birački odbor je u obavezi  da im omogući da glasaju.

Izlaznost do 14:00 časova

Do 14:00 časova izlaznost u Užicu je bila 34,06, u Sevojnu je glasalo 38,82 odsto građana, u Srbiji je do 14:00 časova na birališta izašlo i glasalo 29,8 odsto građana.

Drugi presek izlaznosti

Izlaznost u Užicu do 12 časova je bila 20,65 odsto od upisanih 63.744 birača.

Izlaznost u Srbiji na današnjim predsedničkim, parlamentarnim i lokalnim izborima do 12:00 časova je bila 20,52 odsto, od 6.501.307 ukupno upisanih birača, saopšteno je na konferenciji za novinare Republičke izborne komisij (RIK).

Do 11:00 časova u Srbiji je glasalo 14,1 odsto birača, u Vojovdini 16,3, u centralnoj Srbiji 13,7, a u Beogradu 12,4 odsto.

Lokalni izbori u Sevojnu

Danas 5.681 birač u Sevojnu glasa za lokalni parlament, i bira 19 odbornika. Kandidati za odbornike su na 6 listi: kolicija koju poredvodi SNS, Srpska radikalna stranka, Zdrava Srbija za Sevojno, Zavetnici za Sevojno, Ujedinjeni za Sevojno (DS, NS i SSP) i zanimljivo, posebnu listu čini  Jedinstvena Srbija. Na ovim listama ukupno je 83 kandidata.

Izborno mesto broj 2 u Sevojno (Foto: N.Ilić UžiceMedia)

U prethodnom sazivu sevojnički parlament je imao 15, a sada se bira 4 odbornika više.

Na biračkom mestu 2, je upisanih 1.381 glasač. Na ovim izborima u Sevojnu je 200 birača manje nego 2018, kada su bili poslednji redovni lokalni izbori Starenje stanovništva, odlazak mladih i korona u protekle dve godine, uslovili su i manji broj punoletnih građana sa pravom glasa u Gradskoj opštini Sevojno, objašnjavaju.

Do 12 časova izlaznost je prema rečima članova biračkog odbora  bila oko 22 odsto što je za oko 4 odsto više nego na prethodnim izborima. Sevojno je na referendumu pre deset godina postalo gradska opština, a kako kažu opozicioni odbornici, do danas ova opština nema gotovo nikakve nadležnosati, osim u oblasti sporta i kulture. Još uvek Gradska skupština Užice o svemu odlučuje kada je Sevojno u pitanju.

N.Ilić

Izlaznost do 10:00 časova

Izlazanost u Užicu do 10 časova je bila oko sedam odsto odsto, saopšteno iz Gradske izborne komisije (GIK).

Do 10:00 časova u Srbiji je na predsedničkim, parlamennarnim i lokalnim izborima izlaznost bila oko 10 odsto, od ukupnog broja upisanih birača, saopšteno iz RIK.

Biračko mesto u OŠ „Stari grad“ (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

Izbori u Srbiji: Birališta otvorena na vreme

Biračka mesta u Užicu su otvorena jutros u 07:00 časova i nije bilo nikakvih nepravilnosti. U birački spisak u Užicu upisano je 63.744 birača i 27 u Okružnom zatvoru, oni će danas glasati na parlamentarnim i predsedničkim izborima na ukupno 83 biračka mesta.

Biračka mesta u Sevojnu otvorena su na vreme i svi birački odbori su počeli sa radom. Građani Sevojna pored parlamentarnih i predsedničkih izbora biraju i svoju novu lokalnu vlast, pošto se danas održavaju i redovni lokalni izbori. U birački spisak upisan je 5.681 birač i Sevojničani će birati na pet biračkih mesta.

Za glasanje van biračkih mesta prijavilo se 480 građana.

Biračka mesta se zatvaraju večeras u 20:00 časova.

Na biračkom mestu broj 48 u OŠ „Stari grad“ ima upisanih 818 birača (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

Hroniku kovid -19 tokom aprila možete pogledati na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Najvažnije servisne informacije u Užicu možete pogledati OVDE.

- Advertisement -