Najlepši nacionalni parkovi u svetu su ta vrsta magičnog spoja. Biseri naše planete protežu se od prostranih i potpuno divljih prašuma, preko tropskih oaza, pa sve do kristalno čistih jezera od kojih zastaje dah.

Mnogi od njih su pod zaštitom UNESCO-a, kao simboli očuvanja biodiverziteta i kulturnog nasleđa. I moguće ih je posetiti, bar jednom u životu.

Najlepši nacionalni parkovi sveta:

Galapagos, Južna Amerika

Ukoliko tražite avanturu koja će vas ostaviti bez daha i naučiti vas o važnosti očuvanja prirode, Nacionalni park Galapagos je destinacija koju morate posetiti barem jednom u životu. Ovaj dragulj ekvatorskih ostrva nekada je inspirisao Čarlsa Darvina, a danas oduševljava avanturiste i naučnike širom sveta. Jer upravo ovde je Darvin stvorio svoju teoriju evolucije, inspirisan jedinstvenim adaptacijama životinja koje je pronašao.

Galapagos – ostrva, smeštena su u tirkiznim vodama Pacifika

Galapagos ostrva, smeštena su u tirkiznim vodama Pacifika i predstavljaju jedan od najneobičnijih i najbogatijih ekosistema na planeti. Sa više od 100 ostrva, atola i stena, ova arhipelagska grupacija je domaćin fascinantne raznolikosti živog sveta – od endemskih vrsta poput čuvenih kornjača, iguana i ptica, do retkih biljnih vrsta koje su evoluirale u izolaciji.

Ovde, posetioci imaju priliku da zarone u bogatstvo podvodnog sveta koji je jedan od najbogatijih na planeti. U kristalno čistim vodama kriju se šarene ribe, morske kornjače, mante, ajkule i još mnogo toga. Takođe, možete posmatrati neke od najlepših i najređih ptica na svetu, kao što je čuveni Galapagos albatros, plavić, čaplje, pelikane i mnoge druge.

Pored prirodne lepote, Galapagos ima kulturno nasleđe duboko povezano sa istorijom istraživanja i pustolovina. U istraživačkoj stanici Čarls Darvin koja se ovde nalazi, saznaćete sve o evoluciji i istraživačkim projektima koji se sprovode na ovim ostrvima.

Praslin, Sejšeli

Praslin, drugo po veličini ostrvo Sejšela, ima nekoliko značajnih atrakcija unutar Nacionalnog parka, među kojima se ističe Vallee de Mai. Ovaj svetski poznat rezervat biosfere pod zaštitom UNESCO-a, dom je jedinstvene flore i faune, uključujući i mnoge retke vrste.

Jedan od najpoznatijih simbola ovog parka je slavna „Dolina Valture“, dom poznate „Coco de Mer“ palme, koja je najveća orašasta palma na svetu. Ova palma nosi plodove koji podsećaju na žensku i mušku anatomiju, što je i dalje predmet mnogih legendi i mitova na Sejšelima.

Šetajući stazama kroz guste tropske šume, posetioci će sresti raznolike vrste ptica, kao što su sejšelski papagaji, kormorani i golubovi. Osim toga, ovo je jedno od retkih mesta na svetu gde možete videti endemske vrste kao što su „Seychelles Black Parrot“ i „Seychelles Blue Pigeon“.

Praslin i divne plaže Indijskog okeana

Nacionalni park Praslin je dom mnogim predivnim plažama, gde ćete uroniti u beskrajno plavetnilo Indijskog okeana. Najpoznatije su Anse Lazio i Anse Georgette i definitivno se ubrajaju u grupu najlepših na svetu. Odaberite Sejšele za vaše sledeće putovanje i sigurni smo da se sa ove avanture nećete vratiti isti!

Plitvička jezera, Hrvatska

Najlepši nacionalni parkovi – na prostorima Balkana svakako su Plitvička jezera, jedan od najstarijih u jugoistočnoj Evropi, osnovan 1949. godine. Sastoji se od 16 kristalno čistih jezera, međusobno povezanih spektakularnim slapovima i vodopadima. Ovi vodeni dragulji menjaju svoju boju od smaragdno zelene do tirkizno plave, stvarajući prizore koji izgledaju kao da su iz bajke. Jedna od najvećih atrakcija ovog nacionalnog parka je Veliki slap, koji se spušta sa visine od 78 metara.

Plitvička jezera su svoje mesto na UNESCO-voj listi svetske baštine zaslužila još 1979. godine, čime su postala deo svetskog nasleđa. Njihova prirodna lepota, bogatstvo flore i faune, te izuzetna geološka formacija čine ih jedinstvenim mestom za istraživanje i uživanje. Ovo područje je stanište brojnih retkih biljnih i životinjskih vrsta, uključujući smeđeg medveda, vuka, risa i mnoge druge.

Za avanturiste, mogućnosti ovde su beskrajne. Vožnja brodićem preko jezera, istraživanje pešačkih staza koje vode do najimpresivnijih vodopada ili jednostavno uživanje u slikovitim pejzažima – za svakoga ponešto. Stoga, ako tražite raj u prirodi, Plitvička jezera su vam najbliža za istraživanje.

Serengeti, Tanzanija

Ljubitelji prave, istinske divljine i safari turizma – na pravom ste mestu. Nacionalni park Serengeti, smešten u Tanzaniji, jedno je od najpoznatijih svetskih odredišta za safari. Ovaj park, koji je takođe proglašen svetskom baštinom UNESCO-a, prostire se na preko 14.750 kvadratnih kilometara divljine i prirodnih lepota.

Serengeti je dom najveće migracije kopnenih životinja na svetu. Svake godine, hiljade zebri, gazela i antilopa kreću se kroz park u potrazi za svežom travom, prateći cikluse kiše i ispaše. Ovaj spektakl može biti viđen u različito doba godine na različitim lokacijama u parku. Ovde živi i „velika petorka“ divljine – lavovi, slonovi, bivoli, leopardi i nosorozi. Jedinstvena prilika da vidite sve ove veličanstvene životinje u njihovom prirodnom staništu. Za one koji su zainteresovani za ornitologiju, u Serengetiju ćete sresti preko 500 vrsta ptica, u koje spadaju baš retke vrste poput crne rode i afričkog orla.

Masai narod, koji živi u blizini ovog parka, jedan je od najpoznatijih naroda u Africi. Oni su čuveni po svojoj bogatoj kulturi, tradiciji i načinu života, kao i po svojoj sposobnosti da žive u skladu sa divljinom. Prepoznaćete ih po neustrašivosti, šarenom nakitu i odeći jarko crvenih i narandžastih nijansi. Tokom posete, možete istu takvu garderobu kupiti kao suvenir.

Za posetu Serengetiju, preporučuje se da se rezervišu safari ture na vreme, kako biste osigurali svoje mesto i mogli maksimalno da uživate u ovom spektakularnom prirodnom bogatstvu. Takođe je važno imati na umu da je ovo divlje područje, pa je potrebno poštovati stroga pravila prirode i pratiti uputstva lokalnih vodiča.

Toliko za ovo čitanje, jer se priča o najlepšim nacionalnim parkovima na svetu ne završava ovde. Planeta na kojoj živimo je čudesna, a život nedovoljno dug da bismo sve obišli. Ipak, treba ga iskoristiti na najbolji mogući način i putovati na najlepša mesta od čijih prizora vam zadrhti celo telo. Počnite od ovih sa naše liste.

Autorka teksta: Srbijanka Stanković

Foto u tekstu: Pixabay.com

U tekstu Najlepši nacionalni parkovi videli smo koji su u vrhu kada je svet u pitanju. Svaki se odlikuje lepom i zdravom prirodom, na turističkoj mapi bivše Jugoslavije ima ih preko dvadeset, mi smo u tekstu izdvojili osam najlepših. Ukoliko još niste sigurni gde da se uputite na letovanje ili izlet ove godine, pročitajte koji su to nacionalni parkovi na Balkanu koje morate posetiti.

Pogled sa Savinog Kuka, jednog od vrhova Durmitora (Foto: N. Tošić UžiceMedia)

 

Pogledajte i druge tekstove iz turizmaputopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -